Всички Новини През 2010 г. свуетовният туризъм ще дръпне до 3-4 %

През 2010 г. свуетовният туризъм ще дръпне до 3-4 %

През 2010 г. свуетовният туризъм ще дръпне до 3-4 %След тежката 2009 г., която донесе спад от 4.3% за световния туризъм, се очертава период на възстановяване на сектора. Според прогнозата на световната туристическа организация към ООН през 2010 г. пътуванията ще се увеличат с 3-4%, стимулирани от възстановяването на част от икономиките, световните спортни форуми и изложението Експо Шанхай. Безработицата и намалените заплати на голяма част от хората продължават да бъдат сериозна заплаха за туристическия сектор.

Очакваният темп на възстановяване е по-голям от ръста на пътуванията през 2008 г., когато започна световната финансова криза, но остава сравним с по-слабите за туризма години през последното десетилетие.

През 2009 г. са осъществени общо 880 млн. международни пътувания с бизнес и туристическа цел. Според данните още в края на годината се е усетило раздвижване - през последното тримесечие на 2009 г. пътуванията са се увеличили с 2 %, в сравнение с периода юли - септември.

"Глобалната икономическа криза и пандемията от грип A H1N1 превърна 2009 г. в една от най-тежките години за туристическия сектор. Данните от последните месеци показват, че възстановяването е в ход и вероятно ще се случи по-бързо, отколкото се очакваше", коментира генералният секретар на световната туристическа организация Талеб Рифай.

Прогнозите за тази година са, че Азия ще отбележи най-високия ръст, докато в Европа и Америка увеличението ще бъде с доста по-бавни темпове. Африканският континент, който единствен регистрира увеличение през 2009 г., ще продължи положителния тренд.

Според световната туристическа организация за излизането от кризата на сектора ще помогне фактът, че лихвените нива на централните банки и инфлацията са на исторически ниски нива, а доверието на бизнеса и домакинствата започва да расте. Отделно от това се очаква световното първенство по футбол в Южна Африка, зимната олимпиада в Канада и световният бизнес форум Експо Шанхай да стимулират потенциални нови пътувания.

Отделно от ефектите на кризата организацията препоръчва и на туристическия сектор да помисли за трансформация към зелена икономика.

Експертите виждат и някои заплахи, които няма да позволят по-сериозен ръст на пътуванията. Основното предизвикателство продължава да бъде ръстът на безработицата, заради която много хора се отказват да предприемат туристически пътувания. Отделно от това икономическият ръст в държавите, чиито граждани пътуват най-много - САЩ и европейските страни, е доста нестабилен.

Ръстът през 2010 г:

  • Европа между 1 и 3 %
  • Азия между 5 и 7 %
  • Северна Америка между 2 и 3 %
  • Южна Америка между 3 и 4 %
  • Африка между 4 и 7 %

Източник: touristsales.com/Комитет по туризъм

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук