Всички Новини Наплив от туристи убива природни и културни чудеса

Наплив от туристи убива природни и културни чудеса

Теракотената Армия - КитайНашествието на туристи по емблематични природни и исторически места е на път да ги убие, сочи проучване на британското списание за пътуване "Уандърлъст" (Wanderlust - www.wanderlust.co.uk).
За втора поредна година изданието прави списък на застрашени природни и културни чудеса, които се нуждаят от специално отношение, за да бъдат запазени за бъдещите поколения. Според "Уандърлъст" най-застрашените световни забележителности са осем, пръснати на пет континента.
Своеобразната класация се води от пустинята Уади Рум в Йордания, където различни туроператори и местните бедуини се надпреварват да водят туристи, без да се грижат са опазване на околната среда и без да е налице необходимата инфраструктура, която да поеме наплива. Пустинята има потенциал за грандиозен пустинен екотуризъм, което я прави изключително привлекателна, но и същевременно застрашена.
В списъка следват речният град Яншуо в Китай, разположеният на морския бряг в Мексико маянски храм Тулум, праисторическият Стоунхендж в Англия, изгубеният инкски град Мачу Пикчу в Андите, златният форт в град Джайзалмер в Индия, древният град Тимбукту в Мали и живописният Огнен залив в Тасмания. Изданието разяснява проблемите на всяко от тези места и предлага решение, като същевременно съветва туристите да се насочат и към други не по-малко живописни, но по-малко експлоатирани красоти.

Източник: Дневник.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук