Всички Новини Трета година "спасяват" храма на Кибела в Балчик

Трета година "спасяват" храма на Кибела в Балчик

Трета година "спасяват" храма на Кибела в БалчикДържавата е на път да се намеси решително в сложния казус с едно от най-интересните археологически открития у нас в последните години. Става дума за храма на Кибела в Балчик, който се превърна в сензация не само у нас, а и в Европа. Античната сграда, единствена не само у нас и в Европа, беше открита неочаквано през 2007 г.

През ноември 2009 година Министерството на културата е стартирало процедура по отчуждаване на частния имот, в който бяха изровени ценните артефакти. Кметът на Балчик, Николай Ангелов каза, че в общината все още чакат декларация от националния институт за паметниците на културата за статута на обекта. Именно липсата на такъв документ не позволява на кмета да издаде заповед за запазване на имота от метеорологични въздействия и капризите на времето затриват уникалния храм на фригийската богиня. Близо 3 години след откриването на изключително ценния паметник дъжд и сняг засипват и рушат културно-историческото наследство, от което във всяка нормална държава биха правили пари.

През септември миналата година кметът на община Балчик е изпратил поредното писмо до Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности, в което се настоява в едномесечен срок да бъде издаден декларационен акт за храма на Кибела. Документът, в съответствие със Закона за културното наследство, определя научната и културната стойност на недвижимия обект, предварителната му класификация и категория, както и временните режими за неговото опазване. През последните години община Балчик многократно е настоявала за издаването му.

Припомняме, че античната сграда беше открита при строителни работи за нов хотел през април 2007 г. Тогава екип специалисти от музеите във Варна и Балчик установи, че изкопните работи са се натъкнали на древен храм на фригийската богиня майка Кибела. Зданието е с размери 7 на 7 метра, а зидът е близо метър дебел и е напълно запазен. После започнаха да излизат ценни находки - надписи от римската и гръцката епоха, архитектурни украси, мраморни парчета със стилизирани глави на бик, части от керамика, нумизматичен материал. Сред най-ценните находки са десетина мраморни статуи на Кибела. Според учените това е най-добре запазеният храм на Кибела в Европа, а може би и в света, строен около ІІІ в. пр.н.е.

Казусът се заплете, когато стана ясно, че макар по закон археологическите открития да са държавна собственост, теренът на разкопките е частен.

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук