Всички Новини Съдът узакони застрояването на ПП Странджа

Съдът узакони застрояването на ПП Странджа

СтранджаТричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на екоорганизациите срещу новия Общ устройствен план на община Царево, съобщава capital.bg.

Така държавата пропусна да реши един от многото си проблеми в областта на екологията с Европейската комисия. Преди време тя започна наказателна процедура за неспазване на законодателството по "Натура 2000" в Странджа.

Според трите екоорганизации, подали жалбата - Асоциацията на парковете в България, сдружение "Балкани" и фондация "Биоразнообразие", промените в общия устройствен план на Царево и екооценките му, направени по времето на бившия министър на екологията Джевдет Чакъров, трябва да бъдат обявени за незаконосъобразни.

Планът предвижда застрояване на почти всички части от крайбрежието с изключение на устието на р.екаВелека и защитената местност Силистар. На база разчетите ще има възможност за 70 хил. туристически легла.

Според Закона за черноморското крайбрежие, приет впоследствие, максималната легова база е от порядъка на 33 хиляди.

От екоорганизациите алармираха съда за процедурни нарушения при изготвянето на екооценката и оценката за съвместимост със зоните по "Натура 2000", (зоните по "Натура" припокриват почти на 100% природния парк, който все още няма план за управление), за пропуски в самите доклади, в които са фигурирали становища за сериозно увреждане на територията, които обаче не са отчетени в крайната оценка, както и за качеството на експертите, извършили самата оценка.

Тричленният състав на ВАС обаче отсъди, че процедурите около приемането на плана са били законни. След смяната на ръководството на Министерство на околната среда и водите, ведомството се опита да оттегли решението си за екологична оценка и оценка за съвместимост с зоните по Натура и да бъдат преразгледани наново. Това обаче става, след като е даден ход на делото. В такива случай подобно оттегляне е възможно само със съгласието на всички останали страни.

Ведомството на регионалното развитие, както и община Царево обаче не дават съгласието си. Мотивите на МРРБ са, че ще последват съдебни процеси срещу него от собственици с одобрени проекти в областта. Според екоорганизации подобен аргумент е абсурден, тъй като докато се водят съдебни дела срещу плана за управление, той не е в сила и следователно не може да има одобрени проекти на база на новите устройствени промени.

Липсата на единна позиция от страна на министерствата лиши държавата от възможността да си спести една от наказателните процедури започнати срещу нея от страна на Европейската комисия. Това можеше да стане, ако министерствата бяха стиковали позициите си и в последствие бяха изчистили проблема с екооценката. Държавата обаче избра най-сложния път.

Предстои обжалване пред петчленен състав на ВАС.

 

източник: травел.бг

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук