Всички Новини Tурция забранява на чужди туроператори да работят без местен партньор

Tурция забранява на чужди туроператори да работят без местен партньор

Tурция забранява на чужди туроператори да работят без местен партньорС промени в закона за туризма, влезли в сила от януари, чуждестранните туроператори, които водят групи в турските курорти, задължително ще трябва да работят с партньор местна туроператорска фирма. Досега компаниите от други държави можеха да договарят директно резервации в турски хотели, както и услуги на транспортни и екскурзоводски фирми.

Това вече няма да бъде възможно, като основният мотив на правителството, в Анкара е, че по този начин туристите ще бъдат защитени от недобросъвестни практики. Чуждестранните туроператори задължително ще трябва да работят с местна фирма, която притежава валиден лиценз от асоциацията на турските туристически агенции (TURSAB). Българските компании от бранша съобщиха, че са били информирани за промените още в началото на декември.

Новите промени в турското законодателство не притесняват българските туроператори, тъй като и в момента голяма част от тях имат партньори в Турция, която е втората най-посещава страна от българските туристи, след Гърция. Освен летни почивки в морските курорти, редица компании предлагат и обиколни турове в големите градове.

"Турция винаги е имала много сериозна защита на местния бизнес. И в момента големите български туроператори работят с турски компании, заради което и не се очакват сериозни проблеми около новите законови промени", коментира Любомир Панковски - президент на ТА Алма Тур.

"И преди държавата защитаваше турските туроператори, като им даваше преференциални цени. Сериозните компании имат дългосрочни партньорства в южната ни съседка. Сега някои от по-малките български фирми се договарят директно с хотелиерите и затова има случаи на изоставени туристи по курортите. При новия закон това няма да се случва, заради отговорността, която се носи и от турския туроператор", сподели Христо Гълбачев - мениджър на Астрал Холидейз.

По данни на националния статистически институт Турция е втората най-предпочитана дестинация за български туристи след Гърция. В периода юни - септември пътуванията на българи до нея са били 1.4 млн. Според статистиката на турското министерството на културата и туризма България е на четвърто място по брой чуждестранни туристи в морските курорти и Истанбул след Германия, Великобритания и Русия към деветте месеца на изминалата година.

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук