Всички Новини Истанбул и Делхи са сред градовете на годината

Истанбул и Делхи са сред градовете на годината

ИстанбулИстанбул е градът, който задължително трябва да посетите тази година най-малкото защото това е новата културна столица на Европа, е препоръка на британското издателство за пътеводители Дорлинг Киндърсли, имащо над 35-годишна история. Неговите експерти публикуваха във в-к Таймс списък на градовете, които трябва да видим през 2010, подплатен с аргументи.

За Истанбул се припомня, че клишето Изтокът среща Запада е абсолютно на място, а и градът предлага опияняващ микс от исторически и културни забележителности. Отбелязва се също, че през последните няколко години се наблюдава лавинообразно отваряне на бутикови хотели, модни барове и гурме ресторанти.

Ванкувър е другата задължителна спирка за годината заради домакинството на зимната олимпиада. При подготовката на игрите е поставен акцент върху устойчивото развитие с подобряване на обществения транспорт, изграждане на много "зелени" сгради и богата културна програма.

Делхи си е класика сред пътешествениците, но столицата на Индия в последните години е значително подмладена и освежена - реставрирани са знакови места като колониалния център на града и основните паметници, се отбелязва в класацията. Подобрен е и масовият транспорт и сега той е любопитна смесица от волски коли и луксозни автомобили.

През тази година Нотингам ще трупа точки по популярност, защото е избран за декор на тръгващия в кината през май филм Робин Худ, на Ридли Скот. Сред новите забележителности в града е центърът за култура "Нотингам контемпорари", струвал 20 млн. лири и открит преди два месеца.

Старата столица на Япония Нара чества 1300-годишнината си и по този повод за пръв път пред широката публика ще бъдат извадени скрити досега съкровища, сред които будистки статуи и археологически находки. Юбилеят е повод за куп културни прояви. Нара е прочут и със своите гористи хълмове, храмове, паркове и някои от най-старите в света дървени сгради.

Няма много столици, където можете да плувате през лятото и да карате ски през зимата. Точно такъв град е Осло, който тази година е домакин на конкурса на Евровизия (25-27 май), актуален повод да го предпочетете като място за екскурзия.

40-годишнината от избора на първия демократично избран социалистически главата на Чили Салвадор Алиенде, е достатъчен повод да посетите чилийския град Валпараѝсо. Именно в него през 1940 година се укрива Пабро Неруда, когато комунизмът е обявен извън закона. Едно от най-важните пристанища в Чили се отличава с богата архитектура от различни периоди, счита се за една от най-интригуващите градски зони на Латинска Америка и неслучайно е в списъка на ЮНЕСКО на градовете, част от световното културно наследство.

Другите градове, които не са изпускане през годината са Бостън, където тръгва нова услуга за разглеждане на забележителностите с велосипеди под наем, Тел Авив, в който нощният живот кипи и Рейкявик с неговите гейзери, смятат експертите от Дорлинг Киндърсли.

източник: jounery.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук