Всички Новини Източна Антарктида губи лед

Източна Антарктида губи лед

Източна Антарктида губи ледЛедената шапка над Антарктида е започнала да се топи със сериозни темпове през последните три години, сочат данните от гравитационно измерване, проведено от Грейс - сателитната мисия на НАСА. Откритието е изненадващо, тъй като досега се предполагаше, че за разлика от западната шапка над континента, източната е стабилна и не намалява.

При по-ранни измервания Грейс предостави доказателства за разтапянето на ледената шапка на Гренландия и тази над Западна Антарктида. Двете съдържат достатъчно лед, за да повишат нивото на световния океан с 6-7 метра, ако се разтопят напълно. Евентуално разтапяне и на шапката над по-голямата източна ледена шапка би било повече от катастрофално, тъй като тогава може да се стигне до покачване от порядъка на 50-60 метра.

Доскоро учените отхвърляха подобна възможност, тъй като температурата в района е постоянно под нулата. Дори данните от Грейс сочат, че през периода 2002-2006 г. не е имало намаляване на ледената шапка. Оттогава насам обаче районът е започна да губи по 57 гигатона лед годишно, което все пак е сравнително малко в сравнение през западната шапка, която намалява ежегодно със 132 гигатона. Още 141 гигатона се губят на година от леда, покриващ засега по-голямата част от Гренландия.

За събирането на данните си Грейс разчита на два сателита близнаци, които летят близо един до друг и измерват земната гравитация, отчитайки дребните колебания, които тя оказва върху относителните им позиции. Подобни изследвания над Антарктида все пак са относително неточни, тъй като те трудно могат да проследят движенията на самия континент, който постоянно се движи и деформира под тежестта на ледената си покривка.

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук