Всички Новини Цените на хотелите в европейските столици падат

Цените на хотелите в европейските столици падат

Хотелска стаяЦените на хотелите в повечето европейски столици и големи градове намаляват, съобщи в. Дневник, като се позова на статистика на Trivago.
Компанията сравнява офертите в 50 от най-популярните дестинации за туризъм на Стария континент на база онлайн записвания.
През ноември спрямо октомври цената на двойна стая е намалена с 10%, става ясно от данните. Девет процента пък е общият спад в сравнение с миналата година.
Средната цена за нощувка в хотел в София през ноември е 93 eвро за двойна стая, съобщават от Trivago. В сравнение с октомври тя е намаляла с 5 евро, а спрямо януари - с 9 евро.
Пикът в цените през първите 11 месеца в България е бил през март и април, когато двойна стая в хотел е излизала съответно 106 и 107 евро.
За сравнение, в доста от държавите в региона може да се нощува за по-малко средства. Така например през ноември средната цена в чешката столица Прага и в унгарската Будапеща е 69 евро, а в гръцката Атина- 92 евро.
Сходни с българските са средствата, които трябва да бъдат похарчени в хотели и в Румъния. В Букурещ двойна стая на вечер през септември излиза средно 95 евро, което е спад от 15 евро от началото на годината.
Според изследването хотелските услуги са най-скъпи в Женева. Там двойна стая на вечер излиза 191 евро. Най-големият спад в цената пък е регистриран в Рим. През ноември тя била 116 евро, което е с 28% по-малко спрямо миналата година, както и в една от най-популярните италиански туристически дестинации - Венеция. През ноември в града една нощувка излиза средно 132 евро, което е с 33% по-малко от същия месец на 2008 г.
По данни на световната туристическа организация към ООН от началото на година Европа е континентът, който е най-силно засегнат от кризата в туризма. Според организацията световният спад на сектора през тази година да бъде 5%, а през 2010 г. ще се видят първите сигнали за съживяване на пазарите.

източник: травел.бг
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук