Всички Новини Една от най-големите тракийски гробници е пред срутване

Една от най-големите тракийски гробници е пред срутване

Една от най-големите тракийски гробници е пред срутванеЕдна от най-големите Тракийски гробници край Казанлък - Шушманец, може да се срути, заради липса на средства за реставрация и консервация. Вече повече от десетилетие специалистите от музея в Казанлък се надяват да бъдат намерени пари за спасяването на древния храм.
Шушманец е изследвана от екипа на д-р Китов преди 13 години. Още тогава известният археолог заяви, че гробницата няма аналог. Заради липса на средства, тя се разрушава от влагата.

"Проблемът е в това, че с годините растителността вкарва влага през могилния насип в архитектурното тяло и от там вече се получава разрушение на щукатурния пласт. Вие виждате колко красива и интересна е била като архитектура. Тя няма аналог в Тракия просто", заяви Косьо Зарев, директор на РИМ - Казанлък.
От срах да не се срути входът на гробницата специалистите от музея са монтирали желязна конструкция. В горната част на храма има счупени камъни и колона, която е поставена като декоративна от древните траки. Днес тя е носеща и предпазва предверието на могилата.

От музея в Казанлък са изготвили мащабен проект за спасяването на гробницата, но никой не отпуска средства за реализирането му. "Проектът е много интересен, ще бъде отнет част от могилния насип, след това ще се направи специална железобетонна козирка от масивно желязо и стабилен бетон, който да изолира влагата, която идва от горе. В следващия етап трябва да се вкара стабилна климатична система, която да стабилизира влагата вътре в самото тяло. И чак тогава ще започне консервацията и реставрацията", обясни директорът на музея.
За спасяването на Шушманец са нужни 2 милиона лева. От музея се надяват, че част от сумата може да се осигури и от Европейския съюз.

Източник: touristsales.com
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук