Всички Новини Отговорният туризъм

Отговорният туризъм

Отговорният туризъмМного от българските хотели нямат практики свързани с корпоративната социална отговорност. Tова стана ясно на семинара "Отговорен туризъм в България - крачка напред", който бе организиран като част от съвместен проект на Държавната агенция по туризъм, Българския форум на бизнес лидерите и Софийския университет. Събитието се проведе в деня на отговорния туризъм 11 ноември.

Корпоративната социална отговорност става все по-важна за туристическия бранш. Това обясни председателя на управителния съвет на Центъра за социална и екологична отговорност Мариана Асенова. Тя цитира различни международни проучвания и официални документи за развитието на бранша, според които корпоративната социална отговорност и устойчивото развитие на туризма са заложени като приоритeт в следващите десет години. Асенова поясни, че според глобалните критерии от 2008 г. като устойчив туризъм се приема този, който увеличава социалните и икономически ползи за местната общност, културното наследство и околната среда, като демонстрира устойчиво развитие и работи за намаление на негативните ефекти от дейността си.

"Над 99% от българските хотелиери дори не правят проформа залесявания", сподели наблюденията си председателя на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов. Той допълни още, че туристическите компании трябва да помислят как да инвестират в запазването и поддръжката на културното и историческо наследство, което привлича почиващите, а не само да го ползват. Според изпълнителния директор на Български форум на бизнес лидерите Стамен Тасев една от причините за малкото политики в сферата на корпоративната социална отговорност у нас е, че българските туристи все още нямат такива изисквания към туроператорите, на който се доверяват. Мариана Асенова, допълни, че според проучване на световноизвестния туроператор Kuoni едва 17% от българските хотели имат система за управление на твърдите отпадъци. Не всички резултати от изследването обаче показват слабо развитие на елементите на социалната отговорност. Например 70% от българските хотели са направили първите си стъпки в енергийната ефективност. Мерки за пестенето на вода са взели пък 52%, но едва 13% мислят за пречистването и повторното използване на водата.

Основна пречка за въвеждането на подобни технологии в българските хотели е цената им и недостатъчната квалификация на служителите да работят с тях. Компаниите, които решат да инвестират в подобни подобрения, ще се наложи и да отделят средства за обучение на персонала. някои от тези разходи обаче могат да се минимизират. Представители на Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция по туризъм обясниха, че работодателите в сферата на туризма до момента не са се възползвали активно от възможностите за финансиране на обучения за служители по Оперативна програма "Човешки ресурси".

Източник: karieri.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук