Всички Новини Пазарджик ще кандидатства за рекордите на Гинес с най-дългата пейка на света

Пазарджик ще кандидатства за рекордите на Гинес с най-дългата пейка на света

Пазарджик ще кандидатства за рекордите на Гинес с най-дългата пейка на светаВ парк-остров Свобода, в Пазарджик, ще бъде изградена най-дългата пейка на света и общината ще кандидатства с нея за рекордите на Гинес. Основен инициатор и спонсор е пазарджишкият предприемач и собственик на верига мебелни магазини ЯВОР Благо Солов, обяви кметът Тодор Попов.

Пейката ще започва от пешеходния мост и ще минава по цялата крайбрежна алея на западната част на парка. Според предварителните разчети на проекта пейката ще е с дължина 1 014 м и нея ще могат да седят едновременно около 2 020 души. Ще бъде изградена от три модула - основен с дължина 2 м, свързващ модул между пейките, който представлява маса, и ъглов модул. Седящата част на пейката ще е от дърво, а постаментите ще са бетонови, обяви главният архитект на Пазарджик Кръстьо Танков. Километровото съоръжение ще бъде готово през пролетта на 2010 г.

"Защо пейка? Защото на нея се събират хора, обсъждат, обменят мнения, обединяват се идеи. Защото тя ще даде не само по-красив, но и по-оригинален и неповторим облик на града ни." Така Благо Солов мотивира идеята си Пазарджик да влезе в книгата на рекордите с най-дългата пейка.
Според направените от общината проучвания за подобни съоръжения пейки с нестандартна дължина има в Полша - 613 м, в Япония - 461 м, в Скандинавия - 210 м, и в Барселона, но никоя от пейките не надхвърля един километър, каквито са разчетите на Пазарджик до момента.

Пейката ще е от отделни, свързани по между си, модули и това ще даде възможност модулни елементи да бъдат монтирани и в други райони на града, така че това да стане част от цялостния облик на Пазарджик. Очаква се край пейката да има ново парково осветление, а бизнесменът Благо Солов сподели и следващата си инициатива - безплатен безжичен интернет на острова, така че почиващите на открито да не губят връзка с глобалната интернет мрежа.

Източник: touristsales.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук