Всички Новини Килиманджаро губи ледниците си

Килиманджаро губи ледниците си

КилиманджароСнежната шапка на Килиманджаро скоро може да изчезне, съобщи Асошиейтед прес.
Близо 85% от леда в глетчерите по върховете на африканската планина са се стопили между 1912 и 2007 г., изтъква екип от изследователи от Щатския университет в Охайо в изследване, публикувано в новия брой на годишника на Националната академия на науките на САЩ.
Близо една четвърт от леда, който все още е съществувал през 2000 г., до 2007 г. вече се стопил, посочват авторите.
Ако тази тенденция се запази, "ледените полета по върховете на Килиманджаро няма да издържат", се казва в доклада.
Сходни процеси се наблюдават в планините в Кения, в ледниците в Южна Америка и на Хималаите.
Фактът, че толкова много ледници в тропическите и субтропическите райони се топят, насочва към съществуването на обща причина за това, заявил ръководителят на екипа Лони Томпсън.
Увеличаването на температурите на въздуха близо до земната повърхност, както и много по-силно изразеното затопляне в тропосферата над тропиците, документирано през последните десетилетия, може поне отчасти да обясни причините за наблюдаваното явление, изтъкнал Томпсън.
Измененията на площта, заета от ледниците по северния и южния склон на Килиманджаро, били установени чрез сравнения на фотографии, направени през 1912 и 1953 г., и сателитни снимки, направени в периода от 1976 до 1989 г.
Преки измервания показали, че ледникът на северния склон на планината е изтънял с 1,9 метра, а на южния - с 5,1 метра от 2000 до 2007 г.

източник: вести.бг/БТА
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук