Всички Новини Археолози разбулиха вековна мистерия

Археолози разбулиха вековна мистерия

Археолози разбулиха вековна мистерияСлужители на природен парк "Шуменско плато" разбулиха, без да знаят, мистерия, над която учени работят безуспешно повече от 100 години - откъде са каменните блокове, с които са построени дворците във Велики Преслав.

Варовиковата кариера се намират близо до шуменското село Средня, на около 15 км от средновековната българска столица, съобщава БГНЕС.
Служителите на парка я открили случайно, докато правели карта на района. Те помислили, че плитката пещера е скален манастир, а правоъгълните следи в стените са за поставяне на икони.

Пред извиканите доста по-късно археолози обаче се разкрила съвсем друга картина. "Когато видях всичко, ми се подкосиха краката. Трябваха ми две-три минути, за да осъзная, че очите ми виждат стара каменна кариера", разказва директорът на Регионалния исторически музей в Шумен Георги Майсторски.

Сондажните проучвания започнали едва вчера, но днес специалистите вече са категорични - структурата на камъка в кариерата е абсолютно същата като стените на двореца и крепостните стени във Велики Преслав.
На място отчетливо се вижда, че от стените са дялани блокове. Повечето от тях са със страни 80х40х30 см - точният размер на блоковете в столицата на цар Симеон Велики.

На около метър дълбочина в пръстта пред кариерата археолозите попаднали на натрошени камъни, което, според тях, показва, че блоковете са дообработвани фино на място и след това са транспортирани до столицата.
Това ставало с волски или биволски впрягове. Открити са и парчета от керамични съдове, вероятно използвани от работниците.

"В кариерата открихме и старобългарски и стари рунически знаци, характерни за периода разцъфнали кръстове (те изобразяват кръстния знак, стилизиран с флорални мотиви, бел.ред.), както и на няколко места владетелския знак ипсилон", допълва Майсторски.
Той смята, че кариерата не е единствената в района на с. Средня и има поне още няколко. Оттам, казва той, е възможно да са добивани камъните за крепостта в Плиска. Това обаче ще се докаже с геоложки лабораторен анализ на материала.

На мястото на варовиковата кариера работят 10 души. В екипа има специалисти от БАН и от музеите във Велики Преслав (museum-preslav.com) и Шумен (museum-shumen.com). Те се надяват времето да се задържи сухо още поне десетина дни, докато напреднат разкопките, както и да получат финансиране, за да ги продължат през пролетта.

Източник: БГНЕС
Снимки: БГНЕС / Илиан Илиев

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук