Всички Новини Показват нови находки открити край Велико Търново

Показват нови находки открити край Велико Търново

Велико ТърновоМанастирът "Св. св. Петър и Павел" във Велико Търново ще покаже целия блясък на Второто българско царство.
В старата столица беше открита постоянна експозиция за находките, открити край храма, съобщава в-к Монитор.
Експозицията ще се обогатява с находките, разкривани през следващите години, каза археологът проф. Николай Овчаров.
По думите му в района на храма са разкрити над 100 погребения на боляри и на богати търновци от 14 - 18 век. Накитите, намерени в погребенията във Велико Търново, са скъпи и равни на тези, откривани в Арбанаси.
Над 100 са скъпоценните предмети със злато и сребро, открити в тези погребения - от тях има над 50 пръстена, 4 от които са златни, останалите са сребърни.
"Има множество останки от златотъкани дрехи, макар че нашите почви не позволяват запазването на дрехите", коментира Овчаров.
Открит е пръстен от френските кралски ателиета, както и масивен златен пръстен с високо качество, тежък 25 грама, с антична тема с бог Марс.
Николай Овчаров допълни и че сред находките са и сребърна брошка с размери 7-8 сантиметра и с бисер в горната си част, която също е високо произведение на изкуството.

източник: травел.бг
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук