Всички Новини Климатичните промени ще преобразят туризма

Климатичните промени ще преобразят туризма

Форум: Туризъм 2023Високи енергийни разходи, недостиг на вода, застаряващо население и тероризъм ще оформят туристическия пейзаж през следващите 14 години според доклад за бъдещето на световния туризъм, за който информира британският в. "Гардиън".
Авторите на доклада "Туризъм 2023", изготвен от мозъчния тръст за устойчиво развитие "Форум за бъдещето", прогнозират, че измененията в климата ще доведат до коренни изменения по отношение на предпочитаните от туристите дестинации. Нарастващото население на Азия, което тепърва започва да пътува, ще промени транспортния трафик и ще предизвика задръствания в туристическите горещи точки.
Докладът представя четири възможни сценария за бъдещето развитие на бранша. И четирите сценария предвиждат основни промени в туристическия сектор в резултат от климатичните промени и разработването на чисти енергийни технологии.
Първият сценарий описва свят, в които благодарение на новите технологии пътуванията ще стават все по-екологични. Застаряващото население по света ще отива на медицински ваканции за евтини операции. За разлика от тази прогноза вторият сценарий предвижда, че много от туристическите дестинации ще останат недостъпни заради политическата нестабилност в много места по света. Те ще се посещават масово само ако природните или исторически забележителности са застрашени от рязко изчезване.
В третия сюжет от доклада авторите предупреждават, че покачващите се цени на горивата и енергията ще направят пътуванията на дълго разстояние прекалено скъпи и невъзможни за много хора.
Последната прогноза предвижда, че законодателни мерки като въвеждане на персонални въглеродни кредити, комбинирани с образоването на хората за рисковете от измененията на климата, отново ще доведе до намаляване броя на международните пътувания.
Публикуването на доклада бе придружено от създаването на нова коалиция от водещи играчи в сектора, която ще се опита да направи туризма по-устойчив до 2023 г. В нея засега членуват търговската асоциация ABTA, British Airways, The Travel Foundation, Thomas Cook и други.

Източник: Дневник.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук