Всички Новини Искат по-дълъг туристически сезон в Банско

Искат по-дълъг туристически сезон в Банско

p1010787Да се удължи туристическият сезон в Банско с 10 дни, предложи на пресконференция Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара (БТК).

По неговите думи това означава 5-10 млн. лева повече приходи за града.

Трябва да се търси удължаване на сезона през лятото и да се развива спортният и медицински туризъм, като отделните общини обединят предлаганите от тях услуги, за да носи това приходи за региона, каза той.

Трябва да се търси и по-голямо натоварване на материалната база и разширяване на услугите в Банско, отбеляза Тончев.

По думите му, Банско има специфичност и оригиналност от гледна точка на маркетинга с предлагането на услугите, които предоставя на българи и чужденци.

Тончев допълни, че най-често задавания въпрос - защо при по-малко туристи тази година имаме почти същите приходи като миналата година, той отговаря, че това се дължи на удълженият летен сезон по Черноморието с 20 дни, което означава 10-12 млн. евро приходи всеки ден.

В Банско се загуби един важен елемент - автентичността на града, каза Димо Попов - член на контролната комисия на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

По думите на Попов западният турист търси тази атмосфера, а тя е изчезнала заради строителството. Положението на хижите в Банско е трагично, а материалната база е в много лошо състояние, допълни Попов.

Според него в бранша се говори, че легловата база в Банско е около 30 000, а не 14 000, както посочва кметът на града. Той добави, че броят на туристите, посетили Банско, не е от значение, важни са реализираните нощувки. Организирането на Световната купа пречи на ски туризма на останалите туристи, според Попов.

Кметът на Банско - Александър Краваров, бе категоричен, че легловата база е с общ брой 14 197, а заетостта на легловата база през зимния сезон е около 70-75%.

Руските туристи са най-масовите гости, които посещават Банско и през зимата, и през лятото, каза Илияна Щерева - член на УС на Туристическа асоциация Банско.

По думите й не е намалял интересът към Банско от тяхна страна и има пуснати много повече чартъри с по-голяма продължителност. Тя уточни, че очакванията на туристите се изразяват в по-гъвкави ценови пакети.

Не можем да прогнозираме каква ще бъде туристическата заетост от руска страна, защото туристите очакват по-гъвкави цени. Не можем да продаваме скъпи пакети при положение, че всички курорти предлагат по-ниски цени, обясни Щерева.

Тя допълни, че се търси диалог с туроператорите, за да се облекчи пътуването на чуждестранните туристи в България.

Източник: news.expert.bg

Хотели в Банско

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук