Всички Новини Маршрутни таксита до лифта за Седемте рилски езера

Маршрутни таксита до лифта за Седемте рилски езера

Седемте Рилски ЕзераЛинии за маршрутни таксита ще бъдат открити до началната станция на лифта за Седемте рилски езера. Това решиха общинските съветници в курортната община по време на днешната сесия на Общинския съвет. Предложението за това бе внесено от кмета Сашо Иванов, а мотивът му е увеличеният брой на туристи след откриването на лифта. Освен това, те ще бъдат улеснени максимално в придвижването си.
Това свое предложение градоначалникът мотивира и с факта, че преди е имало такава линия от Дупница, но договорът с фирмата, извършваща превоза на пътници, е бил прекратен. По новата маршрутна линия от центъра на Сапарева баня до началната станция на лифта за Седемте рилски езера ще има разписание, което ще се спазва стриктно и ще се знае в колко часа тръгват маршрутните таксита. След като докладната на кмета Сашо Иванов бе приета, на следващо заседание на Общинския съвет трябва да бъде взето решение и за провеждане на конкурс за избор на фирма, която да осъществява тези превози на туристи.
Еко- и велопътека ще бъде изградена от село Сапарево до лифта за Седемте рилски езера. Това решение бе взето по време на днешното заседание на Общинския съвет.
Съветниците приеха решение да бъде подкрепено проектното предложение на сдружение „ Югозапад ЕКО БГ-2009 по мярка 313 за насърчаване на туристическите дейности по Програма за развитие на селските райони. Това предложение бе включено и в Общинския план за развитие, за да може да се реализира проектът на сдружението за изграждане на еко- и велопътека от село Сапарево до началната станция на лифта за Седемте рилски езера.
Велопътеката ще има един основен и два допълнителни маршрута, четири места за отдих, кът за спорт и кът за отдих за деца. Основният маршрут на еко- и велопътеката е с начална долна станция на пътническата въжена линия за Седемте рилски езера до местността Зекирица и от местността Ръжана през манастира „Свети Стефан" до град Сапарева баня.
Основните дейности, които трябва да бъдат извършени по проекта, са ръчно подравняване и укрепване на трасето, поставяне на обезопасителни парапети или мрежи, където е необходимо, информационни табла за флора и фауна и за по-важни природни и исторически забележителности и защитените територии, както и с интересните места по маршрутите и около тях. Местата за отдих ще бъдат в местността „Зекирица", където своя събор правят дъновистите, местността „Белите камъчета", където ще има беседки с маси, пейки, барбекю, такива ще има и в близост до манастира „Свети Стефан". Проектът предвижда и обособяването на кът за отдих на деца от около 1 декар вдясно от долната станция на лифта.

Източник: околосвета

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук