Всички Новини Съвместен Финландскo - български арт проект в галерия "Средец"

Съвместен Финландскo - български арт проект в галерия "Средец"

artЗам.-министърът на културата Димитър Дерелиев и посланикът на Финландия Таря Лайтиайнен ще представят Финландскo - български арт проект на 1 октомври от 18.00 ч. в галерия "Средец", съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата (МК).

Идеята за този проект възниква през 2006 г., когато авторите Даниела Тодорова и Тодор Тодоров от България и Лииса Малкамо и Елина Фьорсти от Финландия се срещат във Финландия, в музея "Неллимаркка", Алаярви, пише агенция "Фокус".

Проектът включва 8 съвместни изложби на творците - 4 в България и 4 във Финландия. Цялостният проект с каталог се реализира със съдействието на Министерството на културата и Министерството на външните работи на Република България и Посолството на Република Финландия в България.

В чест на 90-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Република Финландия беше положено официалното начало на проекта във Финландия. На 12 юни 2008 г. в Музея на хартията в гр. Куусанкоски, към световноизвестния Музей "Верла" на ЮНЕСКО, се състоя откриването на първата от поредицата изложби на четиримата автори.

През м. октомври същата година проектът бе успешно представен в Националната художествена галерия в София; през м. ноември - в Художествена галерия - Добрич и през м. декември 2008 г. - в Международния център Кайза в Хелзинки. През м. април 2009 г. изложбата гостува на Градската галерия в гр. Сейнайоки, Финландия.

Шестата изложба от поредицата ще бъде представена от 1 до 11 октомври 2009 г. в галерия "Средец" на Министерството на културата със следните автори: от финландска страна - Лииса Малкамо (графика) и Елина Фьорсти (живопис), от българска страна - Тодор Тодоров (кинетична скулптура) и Даниела Тодорова (хартиено изкуство).

Изложбата представя широка палитра от изобразителни форми, стилови и изразни средства, показващи някои от тенденциите в съвременното европейско изобразително изкуство. Изложбата представя всеки от авторите в характерна за него стилистика, подчинена на общата концепция на изложбата - да се покаже огромното разнообразие на съвременното изобразително изкуство с различните техники в общата идея, както и воденето във времето на ползотворен междукултурен диалог с творци от различни националности.

Последната изложба ще бъде в градската галерия на град Вааза, към музея "Похянмаа", с което приключва първоначалната идея на проекта и ще бъде представен каталог за проекта, включващ всички изложби. Каталогът е финансиран по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, 2009.

Втората фаза на проекта ще се състои през 2011 г. с обменни пленери и изложби с културна и социална насоченост между Музея "Неллимаркка", Алаярви във Финландия и Художествена галерия - Добрич, които имат дългогодишен опит в това направление.

Източник: actualno.com

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук