Всички Новини Унгарско село привлича туристи в пещерни жилища

Унгарско село привлича туристи в пещерни жилища

ЕгерУправата на малко унгарско селце, разположено на 6 километра от красивия град Егер, предлага съвсем нова атракция, съобщава selo.bg.
Кметството е вложило 150 хиляди евро в преобразяването на близка местност, в която се намират изключително интересни 12 пещерни жилища, строени първоначално за подслон на бедни хора, а впоследствие служили за домове на роми.
Уникалните къщички са издълбани в заобикалящите селцето Егерсзалок хълмове в началото на XXI век. За превръщането им в примамка за посетители, местните власти кандидатствали за финансиране на амбициозния проект по програма на Европейския съюз и усели да спечелят 120 хиляди евро. С тези пари и още малко от държавната хазна, те построили музей на открито, който разказва дългата и интересна история на мястото със скалните жилища.
Изградени са подобия на стара работилница и пазар, а туристите имат възможността да се насладят на вкусни ястия от местната кухня.
Целта на проекта е не само увеличаването броя на туристите, но и създаването на нови работни места за хората, живеещи в този район.
Пещерните жилища не са единствената забележителност в Егерсзалок. Регионът е добил популярност с термалните си извори, разположени в южната част на селото. В пътеводителите задължително е означено и мястото, където на показ са изложени уникални скални късове с дупки по тях, които в миналото са се използвали за производство на мед.
Освен това Егерсзалок се намира в прочутия винарски район Егер, от чието грозде се правят прекрасни бели вина. Друга интересна забележителност е църквата от 1738 г., строена по дизайн на прочутия италиански архитект Джовани Батиста Карлоне.
За изграждането на музей на открито в живописния район, местната управа вече е спечелила 120 хиляди евро по европейска програма.
България също разполага с необходимия ресурс за развитието на природен, културен, исторически, спа, винен и т.н. туризъм. Възможност за финансиране на проекти в тази насока дава Програмата за развитие на селските райони.

източник: travel.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук