Всички Новини 150 000 туристи годишно посещават Панорамата в Плевен

150 000 туристи годишно посещават Панорамата в Плевен

Плевенска ЕпопеяПанорама „Плевенска епопея 1877 г." е сред най-посещаваните музеи в България и най-посещаваният туристически обект в Плевен. Това каза Гоя Аспарухова, уредник в отдел „Връзки с обществеността" в Дирекция „Военноисторически музеи" в Плевен. „Преди години имахме един апогей, когато посещаемостта годишно достигаше 800 000 посетители, с каквато цифра могат да се похвалят най-големите музеи в света. Разбира се тогава бяха факт организираните посещения, руските групи. Сега годишно Панорамата се посещава от около 150 000 туристи на година, от които 10% са чужденци от над 60 държави", каза Аспарухова.
По думите й западните туристи приемат Панорамата като атракция, като едно зрелище, но без емоции. Докато българите и руските туристи и изобщо туристите от държавите, които участват в Руско-турската война, приемат по по-различен начин Панорамата и разказа за историческите събития. „При тях емоцията е по-силна и нашите екскурзоводи, когато водят групи от Румъния, Полша, Финландия и други страни се стараят да изнесат данни за предците им, участвали в състава на многонационалната имперска руска армия. И на туристите им става много приятно, когато ние успеем да покажем, че паметта за тези, макар и малки народи тогава, е все още жива и тези хора все още се споменават", каза Аспарухова.
Най-силно впечатление на туристите прави Панорамната зала. Там усещането е изключително. Имало е много смешни ситуации, заяви Аспарухова. „При посещенията на възрастни хора, ако навън вали дъжд, те се чудят защо в Панорамата не вали дъжд - толкова живо е всичко. Чуждите туристи също споделят, че Панорамата е изключителна", каза още тя.
Панорама "Плевенската епопея - 1877 г." е уникална в Югоизточна Европа. Тя е архитектурно-художествен музей и е обявена за паметник на културата с местно значение. Панорама "Плевенската епопея - 1877 г." е изградена във връзка със 100-годишнината от боевете при Плевен по време на Руско-турската война 1877-1878 г. и освобождението на града на 10 декември 1877 г. Разположена е на самото бойно поле, където по време на Третия щурм за Плевен се водят най-ожесточени сражения. Първата копка е направена на 19 януари 1977 г., разказа Аспарухова. Автори на проекта са плевенските архитекти Иво Петров и Пламена Цачева с проектантска група от 14 души. В изписването на живописните платна вземат участие 12 художници от Русия и България: А. Чернишов, М. Ананиев, И. Кабанов, В. Есаулов, А. Троценко, Ю. Усипенко, В. Шчербаков, Г. Есаулов, В. Лемешев, В. Таутиев, Христо Бояджиев и Дионисий Дончев. Ръководител на художествения колектив е заслужилия художник на Руската федерация Николай Василевич Овечкин - художник от Военно студио "Греков" - Москва.
Сградата е с характерната за панорамите кръгла форма. Височината на корпуса с щиковете, които се издигат над тялото на сградата, е 47 м. Трите хоризонтално разположени пръстена напомнят за трите щурма на Плевен и за трите гребена на Зелените възвишения, където се водят най-ожесточени боеве по време на Третия щурм, а външният фриз от щикове символизира победата. Панорамата е открита на 10 декември 1977 г., добави Аспарухова.

източник: ОколоСвета.com
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук