Всички Новини Село Берсин ще развива културен туризъм

Село Берсин ще развива културен туризъм

Село БерсинВ кюстендилското село Берсин ще развиват културен туризъм. Това стана ясно след представянето на интересните археологически находки, които Регионалният исторически музей и археолози откриха в землището на селото, съобщава selo.bg.

Изследователите откриха селище с 8-хилядолетна история, в рамките на съвременна селищна структура. В него има данни за съществуването на неолитно, антично и ранно средновековно селище.

Според извършените проучвания, които на този етап са само сондажни, селището от новокаменната епоха е обхващало площ от около 40 дка. Съвременното село пък е изградено почти изцяло върху неолитните селища.

При разкопките са намерени различни видове оръдия на труда, каменни, костени и кремъчни, както и стилизирани изображения на хора и животни и умалени модели на култови съоръжения.

Част от експонатите бяха изложени в "полева" експозиция на мястото. Сред по-интересните находки е и железновърха стрела от ранното средновековие. Тя е уникалната за времето, от което датира- 9-10 в.

Кметицата на селото Валентина Укалска заяви, че откритите находки от неолитни жилища, както и датировката на намерените археологически находки от преди осем хилядолетия, дават възможността в селото да бъдат привлечени туристи, интересуващи се от история и култура.

„Чистият въздух, минералните извори в селото и богатото ни историческо минало, са изключително добра база за развитие на селския туризъм", заяви Укалска.

Според нея това е добра възможност за развитие на населеното място, в което към момента живеят около 140 души.

В селото има десетки къщи, които с повече желание от страна на собствениците им, могат да бъдат превърнати в къщи за гости и настаняване. Възможност за финансиране те могат да търсят и чрез Програмата за развитие на селските райони.

Проучването е финансирано от община Кюстендил и РИМ. В разкопките пък са участвали местни хора, каза кметицата на селото Валентина Укалска.

източник: травел.бг

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук