Всички Новини Пета Нощ на музеите и галериите в Пловдив

Пета Нощ на музеите и галериите в Пловдив

Нощ на музеитеЗа пета поредна година на 2 октомври Пловдив ще е домакин на приключението "Нощ на музеите и галериите" (gallery-night.info/09/bg). Тази година най-сетне и в София се сетиха да направят нещо подобно, но пловдивчани са амбицирани да докажат, че са толкова напред и в идеята, и в реализацията, че не могат да бъдат застигнати.

32 галерии, осем институции и осем клуба участват тази година. Нещата, които се случват в неповторимата нощна пловдивска атмосфера, привличат участници и гости от цялата страна.

Нощта на музеите и галериите e най-краткото събитие в богата двумесечна програма на Есенния салон на изкуствата, но то успява да ангажира цялата арт-сцена: от музеите в Стария град, през частните галерии около Главната улица, до ъндърграунд клубовете в "Капана" и затворения тип авторски ателиета.

Тази година ще бъдат представени 45 участника в три части от програмата: "Музеи и галерии", "Културни институции" и "Клубове и живи градски места".

Основните самостоятелни и сборни изложби - живопис, графика, икони, скулптура, асамблажи, фотография, сценография, инсталации, видео са съпроводени от изкуство на живо - спектакли, пърформанси, концерти, разговори и спорове с авторите в реално време, както казват организаторите.

Ще бъде представено изкуство и на автори от други страни: Косово, Сърбия, Нигерия, Ирландия, Австрия, Румъния, Германия, Полша, Корея, Франция, Италия, Русия.

Програмата ще предложи разнообразни предизвикателства: традиционния фото-конкурс "Една Нощ в Пловдив" и детските творчески работилници, които провокират вниманието на най-малките за занимания с изкуство.

Организатори на петата Нощ в Пловдив са Веселина Сариева от Фондация „Отворени Изкуства", Красимир Линков от Градската художествена галерия, Ваня Атанасова от Сдружението на частните галеристи, Мария Капон - управител на „Фернет България" ООД. Общината помага като съорганизатор.Снимки: gallery-night.info,

И докато миналата година закачлив знак на събитията бяха пижама и четка за зъби, сега матраци имат шанс да попаднат в центъра на вниманието.

В залата на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон" 32 (dph.netne.net) акцията "Събуди се" се прави със съдействието известен производител на матраци. Там на тротоара се подготвя инсталация от легла с матраци и пакетирани дюшеци с хартия, върху която ще рисува публиката...

Източник: vesti.bg
Снимка: gallery-night.info

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук