Всички Новини Българите спасиха Лято 2009

Българите спасиха Лято 2009

Българите спасиха Лято 2009Българите спасиха тазгодишния туристически сезон, стана ясно на националната кръгла маса във Варна за проблемите на българския туризъм, съобщи БНТ.
С близо 8 процента е намалял броят на туристите досега. Въпреки кризата България остава една от десетте най-предпочитани дестинации в Европа, твърдят от бранша.

Над 50 на сто от туроператорите отчитат рекорден ръст на българите, почивали това лято у нас. Това е една от възможностите за преодоляване на кризата. Човек трябва да реагира според пазара и именно тази гъвкавост и бърза реакция от страна на хотелиерите и на всички нас допринесе за това, че повече българи останаха в България, коментира Донка Соколова, председател на БАТА.

Според хотелиерите за спасяване на сезона са допринесли освен българските и румънските туристи. Предпочитани са вече хотелите с по-висока категория. Предпочитаме да сме тук, всичко е чисто, по-добре, отколкото в Румъния - като у дома, казва румънски предприемач.

Проблемите в туризма не са изненада за никого. Лошата пътна инфраструктура, неефективната реклама и концесионирането на плажовете са част от причините за намалелия брой туристи. Оттук следва и необходимостта от партньорство между бизнеса и държавата, смятат хотелиери.

Когато държавата реши да подпомага един сектор, той се отблагодарява, и това може да бъде сигнал към нашето финансово министерство, че всеки цент вкаран в туризма, има положителен ефект, посочи Благой Рагин, председател на БХРА.

Един от начините да се преодолеят трудностите е районирането на страната, предвидено в промените на Закона за туризма. Обмисля се районите да са 8 или 9. Така ще се представяме на международните туристически борси и ще рекламираме България.

Източник: expert.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук