Всички Новини 3% от бг хотелите са сертифицирани по качество

3% от бг хотелите са сертифицирани по качество

Хотел93 от около общо 3015 обекта за подслон, занимаващи се с хотелиерство и ресторантьорство, имат сертификати за качество ISO: 9001 - 61 обекта, за система за управление на безопасност на храните ISO: 22000 - 13 обекта и за НАССР ("Анализ на опасностите и контрол на критичните точки") - 19 обекта. Това е около 3% от общата бройка и показва един доста малък процент на сертифицираните в бранша.
Резултатите са от проучване на СЖС България за сертифицираните хотели на територията на страната. Проучването е предизвикано от зачестилите през този сезон коментари и незадоволителни оценки на обслужването и условията от страна на туристите.
Използвани са данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2009 г. в България за регистрираните средства за подслон - хотели, гостоприемници, хижи и т.н. - са 3015.
Сертификацията по НАССР ("Анализ на опасностите и контрол на критичните точки") не е задължителна според българското законодателство, но е важен критерий за добри практики в хотелиерския бранш, тъй като системата се концентрира върху предотвратяване възникването на опасности, които биха застрашили здравето или дори живота на клиентите.
Едни от най-важните фактори за удовлетвореност на клиента по време на почивка са условията на хотела, хигиената, кухнята, която предлага хотела, и личната безопасност на почиващия, според експертите и дългогодишния опит на компанията. Факторите са класифицирани така от самите потребители на хотелски услуги.
„За да отговорят на тези изисквания, хотелиерите ще започнат да се обръщат към комплексни услуги за управление на качеството на предлагания продукт. Например, необясним и обезпокоителен е фактът, че почти няма комплекси за отдих, които да правят изследвания за опасни бактерии, но пък е окуражаващо, че с всяка изминала година се увеличава броят на сертифицираните компании в сектора" - коментира Анелия Андреева, началник на отдел Потребителски стоки в СЖС България.
На базата на химични изследвания и микробиологични анализи сертификатите, издадени от СЖС, гарантират за качество, висока хигиена, безопасност на храните, посредством глобална програма за мониторинг на хигиената.
Посредством анализите, предоставени от СЖС България, се установява наличието на опасни бактерии като легионелата във вентилационните системи или водите в басейните на хотелите, а използването на „мистериозен гост" дава ценна и важна информация, както и насоки за качеството на обслужване.

източник: травел.бг
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук