Всички Новини Родният туризъм не задоволява напълно нуждите на туристите

Родният туризъм не задоволява напълно нуждите на туристите

Родният туризъм не задоволява напълно нуждите на туриститеНуждите на туристите все още не са напълно задоволени от туристическата индустрия в България. Туристите се оплакват от наличието на множество боклуци, липсата на достатъчно информация за българската култура и местните забележителности и малкото предложения за екскурзии сред природата.
Това показват резултатите от социологическото проучване "Отговорен ли е туризмът по българското Черноморие?", които бяха представени на семинара "Готови ли сме, искаме ли и можем ли да развиваме отговорен туризъм?", проведен на 4-ти септември в Стопанство Евксиноград.

Проучването бе осъществено в 18 български летни курорти сред 1200 туристи, хотелиери, служители и местни жители с цел да се установят техните практики, мнения и опит по отношение на социалния, икономическия и екологичния ефект от развитието на туризма.
Две трети от анкетираните считат, че природата около летните курорти не е достатъчно запазена, а повече от половината анкетирани туристи са готови да платят повече за престой в екологично отговорен курорт.

Анкетираните местни жители по българското Черноморие очакват туристическите обекти да подобрят услугите, които предлагат, съоръженията и маркетинга и да полагат повече грижа за опазване на природата.

От общинските власти се очаква да насочат повече усилия в изграждането на по-добра инфраструктура и прилагането на по-строг контрол върху строителството. Резултатите от проучването сред работодателите и служителите по Черноморието сочат, че методите на работа са неясни що се отнася до вътрешните правилници и отношението към заетите в туризма.

Семинарът "Готови ли сме, искаме ли и можем ли да развиваме отговорен туризъм?" събра на една маса представители на туристически агенции, хотелиерския бизнес, НПО и академичната общност.

Всички споделиха виждането, че развитието на отговорния туризъм е важна предпоставка за подобряването на туристическите продукти в България. Предстои да се вложат много усилия за обучението на персонала, практики за мотивиране и задържане на кадрите, природо-съобразно благоустройство на курортите и по-ефективно рекламиране на България, като привлекателна туристическа дестинация.

Дискусията по въпросите на отговорния туризъм ще продължи в семинар, който ще се проведе в София на 11 ноември - Световният ден на отговорния туризъм.

Семинарите се провеждат в изпълнение на проекта "Корпоративна социална отговорност в туристическата индустрия в България - фактите и бъдещето", по инициатива на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

Източник: expert.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук