Всички Новини Археолози разкриха древна крепостна стена в Йерусалим

Археолози разкриха древна крепостна стена в Йерусалим

Археолози разкриха древна крепостна стена в ЙерусалимИзраелски археолози съобщиха, че са открили в Източен Йерусалим стена на възраст около 3 700 години, съобщи Би Би Си. Ръководителят на разкопките Рони Рейч поясни, че масивната стена е предпазвала водоизточника на най-ранното известно фортификационно съоръжение в региона. Високата 8 метра, тя показва, че ханаанците, които са я построили, са били напреднала цивилизация със значителни умения.

Новоразкритата стена е от епоха, когато йерусалим е представлявал малък укрепен анклав под контрола на ханаанците, точно преди те да бъдат покорени от израилтяните. Според Рейч, професор по археология в университета в Хайфа, тя свидетелства, че тогавашните жители на селището са били достатъчно напреднали, за да осъществяват мащабни строителни проекти. “Стената е огромна - каза той - и е оцеляла цели 3 700 години, което е много време, дори иза нашите представи.”

Според екипа тя е част от структура, ограждаща прохода от крепостта на върха на хълм до извора наблизо, представляващ единствения водоизточник на укреплението.
Израелската администрация, занимаваща се с въпросите на старините съобщи, че от четвъртък древните останки ще бъдат открити за посещение и разглеждане.

Източник: goodnews.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук