Всички Новини Кризата се отрази и върху културата по морето

Кризата се отрази и върху културата по морето

ОпераСъвсем естествено финансовата и икономическа криза и отливът на платежоспособни туристи от Западна Европа се отразиха сериозно на културния сектор край морето, в областта на изкуствата и музейното дело в частност, съобщи Днес плюс.
Държавни и частни културни институции във Варна отчитат спад от порядъка на 20-30%, в сравнение с предходния туристически сезон.
С около 25-30 на сто по-малко са организираните туристически посещения във Варненската опера, която бе отворена за своята публика до края на юли, съобщи изпълнителният директор Любомир Кутин.
Ръководството на Оперно-филхармонично дружество - Варна донякъде компенсира негативите на пазара с по-гъвкава политика спрямо местната публика и увеличение от други социални групи - най-вече с организирани посещения на деца и ученици. Криза в приходната част нямаме, категоричен бе г-н Кутин.
Статистиката на Регионалния исторически музей във Варна за юли показва намаление на приходите с около 15-20 на сто, сподели директорът на музея Валентин Плетньов. Въпреки това от РИМ - Варна, не са много недоволни от резултатите към момента, тъй като са очаквали дори по-голям отлив, а приходите засега надхвърлят 300 000 лв., при 550 000 лв. за миналата година.
Известни надежди се възлагат и на големите туристически кораби, които предстои да акостират в залива.
Д-р Плетньов коментира още, че посещаемостта би била по-добра и ако някои от музеите в старата част на града разполагаха с паркинги, където туристическите автобуси могат да спират. Такива са например Музеят на Възраждането, Етнографският музей и Римските терми, за някои от които дори е имало дни без нито един посетител.
Най-посещавани по традиция са Археологическият музей и Аладжа манастир, като за последния работното време е удължено до 22 ч. На добри резултати се и радва Природо-научният музей, събрал 15 хиляди посетители само в терариума.
В частните художествени галерии кризата също оставя следи. Както при всички, и при нас има спад, но е по-малък от 50 на сто, коментира менажерът на „Актив арт" Ваня Маркова.
Отливът от купувачи наложил известно намаление в цените на произведенията, най-вече в по-долния ценови регистър - за купувачи, търсещи по-евтини произведения на изкуството за подаръци, по повод различни тържества и т.н. Ако до неотдавна е трябвало да платите 700 лв. за една маслена картина, сега същата се продава за 500 лв.

източник: травел.бг
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук