Всички Новини Международен панаир на народните занаяти

Международен панаир на народните занаяти

Международен панаир на народните занаятиНад 70 майстори от страната и чужбина ще представят в архитектурно-етнографски комплекс Етър традиционни занаяти грънчарство, тъкачество, бакърджийство, кошничарство, куюмджийство, сарачество, ножарство, дървообработващи занаяти, бродерия, иконопис.

За седма поредна година Министерство на културата, община Габрово и архитектурно-етнографски комплекс Етър организират Международен панаир на народните занаяти, който ще се проведе от 4 до 6 септември 2009 г. в АЕК Етър.

Началото е поставено през 1990г., когато на базата на писмени данни за сбор в Габрово от Петковден до Димитровден се възстановява неговото съществуване. През 2003г. панаирното изложение добива нови измерения, превръщайки се в събитие от международен характер. Негови организатори стават Министерство на културата, Дирекция музеи, галерии и изобразителни изкуства, община Габрово и архитектурно-етнографски комплекс Етър.

В тазгодишното издание на панаира участие са заявили повече от 70 майстора. Те ще представят занаятите грънчарство, тъкачество, бакърджийство, кошничарство, куюмджийство, сарачество, ножарство, дървообработващи занаяти, българска бродерия, иконопис и др.

Представители на Литва, Португалия, Румъния, Украйна, Хърватия, Мароко, Гърция, Испания, Полша ще демонстрират пред българската публика традиционни за съответната страна занаяти, като грънчарство, тъкачество, бродерия и декорация на традиционни костюми, дърворезба и дървопластика, традиционни музикални инструменти, плетива от растителни материали (ракита, слама, царевични листа и т.н.).

В продължение на 4 дни майстори ножари от цялата страна ще премерят сили в превърналата се в традиция Майсторска надпревара. Победителят ще бъде определен от жури, чието председателство е поверено на Кирил Коликов- майстор-ножар от Пловдив. Голямата награда е „Сребърна хлопка”, почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар през месец септември 2010г. в изложбената зала на АЕК Етър. Основно изискване към участниците в състезанието е спазването на традиционните за занаята техника на изработка, украса и използван инструментариум.

На 4 септември своята авторска изложба ще открие миналогодишният победител от състезание Грънчарство - Николай Йовков от Троян.

В продължение на два дни (3 и 4 септември 2009 г.) ще се проведе петата международна научна конференция „Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще”, в която своите научни съобщения ще представят музейни специалисти от цялата страна. Участие в конференцията са потвърдили и представители на Хърватия и Румъния.

Водещ мотив за организаторите на международен панаир на народните занаяти, е съхраняване на традициите в цялото им многообразие. Освен чрез панаирното изложение, тази идея намира реализация и посредством представянето на разнообразна фолклорна програма. Участниците и гостите на Панаира ще имат възможността да присъстват на изпълненията на Поли Паскова, ансамбъл Пирин, фолклорен ансамбъл Габровче, фолклорна група Зипка - Хърватия, групи за автентичен фолклор от цялата страна, както и множество индивидуални изпълнения на народни инструменти.

По традиция в дните на панаира се демонстрират традиционни трудови дейности, като плетене на въжета от козина, плетене на беленица, пушене на сливи, боядисване на вълнена прежда с естествени багрила, плетене на кошове, панери и кошници и др.

Източник: touristsales.com
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук