Всички Новини Празник на терлика се вихри вчера в село Дъждовница

Празник на терлика се вихри вчера в село Дъждовница

Празник на терлика се вихри вчера в село ДъждовницаДвадесет жени - стари, млади, та и деца, от кърджалийското село Дъждовница плетоха терлици на селския мегдан на Празника на терлика.
Той се провежда за четвърта поредна година и е в рамките на международния пленер "Артхоризонти". Съорганизатори са Артдвижение КРЪГ, кметство Дъждовница и Община Кърджали.

В пленера участваха френската група „Тудезаурс", художникът Марио Лишевски, който живее и работи в Берлин, и групата за алтернативно кино „Future Shorts Bulgaria". Човек не осъзнава, че дори и от плетенето на терлици може да се прави изкуство, споделяха дъждовнишките баби.
Човек от Дъждовница пък изработи терлик от ленти от клони на върба.

Да сподели празника на Терлика в Дъждовница пристигна и кмета на Кърджали Хасан Азис. Деца от читалищни групи в региона демонстрираха своите певчески и танцовални умения под звуците на български хора и кючек.

Френските художници осъществяват свой двугодишен пътуващ проект „Гранични територии", „преносим" между България, Ливан и Турция през 2009-2010 г. Българският партньор е Артдвижение КРЪГ. Живеенето „на място" в Кърджали (Дъждовница), Бодрум и Бейрут и трансформирането на обичайни места в работни площадки за изкуство е част от преносимата платформа на проекта. Целта на партньорите е да създадат общи произведения въз основа на характерни елементи от графичните писмени системи на три цивилизации - латиница, кирилица и арабски букви.

Източник: goodnews.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук