Всички Новини Откриха първите надписи на Перперикон

Откриха първите надписи на Перперикон

Откриха първите надписи на ПерпериконНовооткрити антични и средновековни надписи на Перперикон го определят като значителен търговски и стопански център в Източните Родопи през 4-5 век. Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров. Надписите са първите открити епиграфски паметници от Перперикон. Сведенията за малоазийски и сирийски преселници в този регион на Тракия доказват силното развитие на икономическите контакти на града в рамките на Римската империя, посочи Овчаров.

По думите му два от надписите са на латински език и датират от 4-5 век. Те показват икономическото развитие на Перперикон през късноантичната епоха.
Първият от надписите съдържа името на Юлиус Тейменос, име известно от Балканските провинции на Римската империя (особено от Дакия) още от 2-3 в. Вторият надпис е надгробен и е поставен в памет на Наталис.
Третият каменен надпис е значително по-късен и се датира от 16-17 в. Той е изписан с доста груби букви и е свързан с последния период от развитието на Перперикон. В него се разчита името КОЗМА.

Този текст според експертите може да се свърже с едно сведение в турски регистър от 1627г., откъдето става ясно, че след загиването на крепостта в края на 14-ти век в подножието й продължава да съществува християнско селище. Откритият надпис явно е свързан с последните жители на християнския Перперикон, обясни Николай Овчаров.

Надписите са открити при обход на разкрити части от римски път и ковашка работилница, датирани в 4-5 в. През последните дни е намерен и оловен печат от края на 11-ти век. На него е изписано името на видния византийски сановник проедър Муселий Бакуриани. Според изследване той вероятно е син на прочутия основател на Бачковския манастир Григорий Бакуриани. Не е изключено Муселий Бакуриани да е бил един от управителите на средновековния Перперикон през 11-ти в., посочи Овчаров.

Източник: travel.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук