Всички Новини Париж харесва българските съкровища

Париж харесва българските съкровища

Париж харесва българските съкровищаНа изключителен успех се радва изложбата „Съкровища на българските икони”, която е наредена в църковния храм-музей „Ла Сент-Шапел” на замъка Венсен в Париж.

Тя бе открита на 11 май 2009 г., в Деня на църковния празник на Светите братя Кирил и Методий, съпокровители на Европа. До момента вече над 85 хиляди са посетителите, които са оценили шедьоврите на нашето иконографско изкуство, средновековни ръкописи и църковна утвар. Изложбата ще продължи до 31 август 2009 г., като не е изключено броят на посетителите й да надхвърли 100 хиляди.

„Съкровища на българските икони” е посветена на 130-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Франция,

като проявата е под патронажа на президентите на двете страни Георги Първанов и Никола Саркози и е организирана от двете министерства на културата. Изложбата „Съкровища на българските икони” е широко рекламирана в Париж. Рекламни пана с размери 3 на 6 м са поставени в големите станции на парижкото метро. Постери на автобусния транспорт също представят експозицията с уникалните български икони.

На страниците за култура на вестник „Монд” преди броени дни бе публикувана статия за изложбата „Съкровища на българските икони”, в която изданието нарича изложбата „изключителна”.

Архитектурата на църковния храм–музей „Ла Сент-Шапел” на парижкия замък Венсен се определя от специалистите като пламенна готика. След двегодишна реставрация той бе открит за посетители с представителната уникална изложба „Съкровища на българските икони”.

Източник: goodnews.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук