Всички Новини Отрекоха строителството на Витоша

Отрекоха строителството на Витоша

ВитошаНово строителство на ски лифтове и разрушаване на морени в природен парк "Витоша" сега не се извършва, съобщи в Националния пресклуб на БТА Тома Белев, директор на природен парк "Витоша".

Планът за дейностите и изграждането на съоръжения е приет от Министерски съвет и не може да се променя от друга институция или от кмет на община, посочи Белев, цитиран от БТА.

Строежи на територията на парка са допустими само ако са съобразени с целите на управление на парка, допълни той.

Разрушаването на морени в парка е правено в периода септември - октомври миналата година в продължение на 16 дни, каза Белев. Има три административни заповеди, с които се спира разрушаването на морени, които се обжалват в съда от "Витоша ски" АД. Дружеството иска да строи ски път и водохващане без разрешение, посочи директорът на парка.

Прокуратурата е уведомена за действията на фирмата още преди 10 месеца, но досега досъдебно производство няма, каза Белев.

Около 80 процента от хората са против строежа на хотели, а 90 процента са против строежа на частни вили в природните паркове и защитените територии, съобщиха още Тома Белев и Кристина Славова от агенция "ЕСТАТ". Те представиха резултати от изследване за възможностите на публично-частното партньорство в защитените територии, направено сред 1209 души в цялата страна от 1 до 12 август.

Най-популярните защитени територии, посочени в изследването са: Витоша, Рилски манастир, Рилските езера, резерват Сребърна и Странджа планина.

Разширяването на защитените територии е подкрепено от хората, които живеят в близост до природните паркове. Същото се отнася и до собствениците на земи в рамките на природните паркове.

Очакванията към управата на парковете са за нови или обновени беседки, кътове за отдих, пейки, заслони. След тях идва поддръжката на пътеките, като тук се подразбира обезопасяване, маркировка, табели.

На трето място по важност е обновяването на пътищата и асфалтовата инфраструктура на парка, каза Тома Белев.

източник: news.expert.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук