Всички Новини Екоактивисти искат кабинетът да спре проекта за ски зона на Витоша

Екоактивисти искат кабинетът да спре проекта за ски зона на Витоша

Екоактивисти искат кабинетът да спре проекта за ски зона на ВитошаЕкоактивисти поискаха новото правителство да прекрати процедурите, свързани с проекта за ски зона Алеко на "Витоша ски" АД. На пресконференция днес коалицията "За да остане природа в България" за пореден път заяви, че бъдещото съоръжение е незаконно.

Според екоорганизацията, ски зоната на Витоша е започнала да се изгражда незаконно, "на парче", през есента на 2008 г. с изораването на писта "Лалето" и изграждане на нов ски път между нея и т. нар. Синя писта. Проектът никога не е обявяван публично, въпреки изискванията по Закона за опазване на околната среда.

От "За да остане природа в България" алармират, че собственикът и на сегашните ски съоръжения - Витоша ски АД, извършвайки неразрешени от РИОСВ - София работи на терен, вече е нарушил местообитания от Натура 2000 и "невъзстановими скални образувания".

Инвеститорът твърди, че е получил одобрение на заданието със заповед на главния архитект № РД-09-50-736/2009. Документът е поискан по закона за достъп до обществена информация и не е получен. Заведено е дело за мълчалив отказ за достъп до информация. На сайта на Дирекция "Архитектура и градоустройство" към Столична община към днешна дата такъв документ липсва, обясняват от екокоалицията.

Екоактивистите припомнят, че още през ноември 2008 г. е подаден сигнал до Софийска градска  прокуратура. През ноември 2008 г. бяха внесени подробни допълнителни доказателства. На 20 юли 2009 г., осем месеца по-късно, при проверка в регистратурата на Софийска градска прокуратура стана ясно, че няма прокурорско решение по случая.

МОСВ също не изразява становище по нарушенията в Природен парк Витоша от миналата есен и не прекратява процедурата по екологична оценка въпреки противоречието с Плана за управление на Природен парк Витоша. "За да остане природа в България" алармира и че фирмата собственик не е плащала такси за ползване на държавните и общински земи, върху които са съоръженията.

Източник: expert.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук