Всички Новини Париж с нова страст - пчеларството

Париж с нова страст - пчеларството

Люксембургската градина в ПарижТуристите не са единствената порода, от която гъмжи "Шанз-елизе" този август - на слънцето се радват и рояци пчели. Те са част от бързо множащата се популация, която произвежда мед - една нова процъфтяваща парижка индустрия, пише в. "Таймс" в кореспонденция от френската столица.
Тюйлери, Люксембургската градина и други по-малки паркове в Париж са новият дом на стотици хиляди пчели, които се оказват по-продуктивни от селските си роднини.

В Париж има огромно количество цветя, обяснява Ив Ведрен, генерален секретар на Националния съюз по апикултура. Освен градските паркове и градини, булевардите и канавките на магистралите също предлагат подходящ цветен прашец - от акации, липи и кестени.

Някои производители от Париж се хвалят с рекордна продуктивност - до 100 кг мед от кошер годишно, в сравнение с 20-25 кг от типичните кошери в зърнопроизводителните равнини на Ил дьо Франс, каза Ведрен. В града има около 300 регистрирани кошера, но още повече са недекларираните от любителите пчелари. Кошерите трябва да са най-малко на 25 м от болници и училища и да имат двуметрова ограда, ако не са на висок покрив.

До май най-големите колонии бяха на покрива на Операта. После ги последваха около 140 000 пчели, настанени върху стъкления покрив на Гран пале, импозантната зала на изложението от 1900 г. на Шанз-елизе. "Пчелите са много щастливи в града. Имат си всичко, което им е нужно", казав директорът на Гран пале Себастиен дьо Гаскет.

Според Никола Геан, специалистът, който ръководи проекта в Гран пале, градските пчели могат да произвеждат пет пъти повече мед от онези в селските райони, където преобладава само един вид земеделска култура. "Пчелите живеят по-добре в града поради биоразноборазието. В града има хиляди цветя по градините и балконите, докато селото е замърсено от пестициди", казва той.
Медът от "Шанз-елизе" ще се продава с етикета "Гран пале", наред с другите марки Miel de Paris, които струват цели 15 евро за 125 г.

Националният пчеларски съюз неотдавна съобщи за висока смъртност на пчелите край нивите с царевица, слънчоглед и рапица. В цяла Европа смъртността на пчелите е нараснала с 30-35% в сравнение с 80-те години.
Френските данни показват,че в градските райони продукцията е два пъти по-голяма от селските. Същите са данните и от Ню Йорк.

Не са известни случаи на нападения на пчели над населението, но парижкият пчелен бейби бум е довел до появата на колонии на странни места - в гробището Пер Лашез или и в директорската зала на централата на банка "Сосиете женерал", твърди Жан Поктон, стопанинът на пчелите в Операта.

Източник: vesti.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук