Всички Новини Археологически разкопки спряха строителството на 5-звезден комплекс на остров край Созопол

Археологически разкопки спряха строителството на 5-звезден комплекс на остров край Созопол

Археологически разкопки спряха строителството на 5-звезден комплекс на остров край СозополАрхеологически разкопки вероятно ще отложат превръщането на остров Свети Кирик край Созопол в баровски 5-звезден курорт, съобщава вестник "24 часа - Бургас", цитиран от burgas24.bg. Блокиран е и международният конкурс за избор на архитект.

Островът с площ от 83 дка, разположен на 250 м северозападно от града, се изследва от научен екип на Националния исторически музей (НИМ) под ръководството на Кръстина Панайотова. Докато не приключи експедицията, нищо по него не може да се пипа.

За бившата военна база правителството на Сергей Станишев обяви международен конкурс за избор на архитект, който да я проектира за туристически комплекс. Надеждите на археолозите  да изровят прословутата 13-метрова статуя на Аполон, на който е кръстен Древният Созопол - Аполония, обаче спря проекта.

"Няма срок за разкопките. Те няма да приключат и до края на годината. Вероятно ще минат 3-5 г., докато проучим цялостно острова", заяви пред "24 часа" Панайотова.

Разкопките бяха разрешени от Министерството на културата, което обяви острова за паметник на културата, а договорът бе подписан на 29 март. Възложител на експедицията стана строителното ведомство, а кабинетът Станишев отпусна 101 хил. лв.

"Не знам в какво са замислили да превръщат острова, но моето мнение извън работата ми като археолог, е, че нищо не трябва да се строи по него. Стига вече сме заливали с бетон морето, нека си остане зелена територия", настоява Панайотова. Тя очаква от недрата на острова да изскочат сензационни разкрития, включително и храмът на Аполон с прочутата статуя.

Източник: expert.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук