Всички Новини Тригодишен проект връща птиците в Парк Русенски Лом

Тригодишен проект връща птиците в Парк Русенски Лом

Черен щъркелТригодишен проект трябва да върне птиците в Природен парк "Русенски Лом". Основната цел е маркиране и проследяване на египетския лешояд, черния щъркел и бухала, които са изчезващи видове птици. Освен това ще бъдат изградени подхранващи площадки, скални клетки за адаптация и маскировъчна палатка за наблюдение на гнездата.

В село Нисово е предвидено да се създаде Природозащитен център, построен с екологични материали.
В първия етап на проекта ще бъдат маркирани 2 млади египетски лешояда и два млади черни щъркела със сателитни предаватели, по-късно на други двойки птици ще бъдат поставени и орнотологични пръстени. Целта е да се проследи техния път, унищожение или заболяване, като причини за тяхното изчезване.

По време на проекта ще се проучва влиянието на електрическите стълбове върху смъртността на птиците. В последния етап ще се извърши обезопасяване на електрическата система на разстояние един километър от гнездата. По време на тригодишната си работа дирекцията на парка "Русенски Лом" ще разчита на външни експерти, студенти и доброволци.
Стойността на проекта, защитен пред Оперативна програма "Околна среда", е близо един милион и 300 хиляди лева

Източник: goodnews.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук