Всички Новини Светилище на Дионис откриха над Велинград

Светилище на Дионис откриха над Велинград

Светилище на Дионис откриха над ВелинградГолямо светилище на Дионис откри археоложката Диана Гергова на връх Острец, над Велинград. Там са свещенодействали бесите - жреците на тракийското племе сатри.

Култовият комплекс се е разпростирал на огромна територия. На един от двата рога на върха екипът е разкопал голяма каменна култова сграда с размери 9 на 6 метра и множество обредни участъци в съседство. На другия са разкрити останки от ранно-християнска базилика. "Районът е с много продължителна култова традиция, още от началото на първото хилядолетие пр. Хр.", поясни Гергова.

В единия от участъците за депониране на дарове край каменния храм археолозите са открили ритуално погребан железен жезъл, украсен със змийски глави. Той е от I в. сл.Хр. и според Гергова е единствена засега находка с такъв характер у нас.

Археолозите са открили голямо количество богато орнаментирана тракийска култова керамика и фрагмент от оброчна плоча, украсена с пламъци и шишарки. Многобройни са и монетите от римската епоха.

От района на светилището произхожда и умбо (централна част на щит), украсено с 3 вида метал, включително злато. Имало и монети от времето на Александър Велики, но били завлечени от иманяри.

В експедицията са се включили доброволци от 5 държави.

Източник: touristsales.com
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук