Всички Новини Искат от министъра на околната среда да спре строителството на ски център на Витоша

Искат от министъра на околната среда да спре строителството на ски център на Витоша

Искат от министъра на околната среда да спре строителството на ски център на ВитошаДирекцията на Природен парк "Витоша" е изпратила писмо с искане министърът на околната среда и водите да отмени решение на директора на Регионалния инспекторат по околната среда и водите (РИОСВ) София, с което се допускат административни процедури по разрешаване на строителство на ски център на територията на парка, съобщиха от дирекцията на парка.

Решението е издадено през 2008 година на базата на неофициални документи и допуска извършването на строителство на сгради и лифтове в нарушение на Плана за управление на парка, се отбелязва в съобщението, цитирано от БТА.

Стопанинът на ски съоръженията "Витоша ски" АД проведе и обществени консултации на доклада по екологичната оценка на специализиран подробен устройствен план на туристическа и ски зона "Алеко" във връзка с идеята за разширяване на съществуващите ски писти и съоръжения в Природен парк Витоша.

В отговор природозащитници от коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" обжалва пред ВАС незаконосъобразното според тях решение на РИОСВ.

Заради новата ски зона в Природен парк Витоша ще бъдат увеличени 7 пъти площите на ски пистите и ще се изсекат хектари смърчови гори, за да се увеличи двойно площта на лифтовете и влековете, както и за да се изгради язовир за изкуствен сняг. Всичко това е забранено от Плана за управление на Природен парк Витоша, приет от Министерски съвет, и от Общия устройствен план на столицата, приет от Парламента.

Организацията алармира, че опитите за изграждане на ски зона в Природен парк Витоша създават опасност от индивидуална наказателна процедура по случая в Европейския съд. Тя може да доведе и до спиране на средствата по европейски програми за проекти в Столична община, предупреждават природозащитниците.

Източник: expert.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук