Всички Новини Родопчани предпочитат Бяло пред Черно море

Родопчани предпочитат Бяло пред Черно море

Гърция - Бяло мореВсе повече смолянчани предпочитат почивка на Бяло море пред ваканция на родното Черноморие.
Близкото разстояние до гръцките плажове, по-добрите пътища и слабият трафик през ГКПП Илинден са основните причини хората от областта да пътуват до южната ни съседка, пише в-к Монитор.
Най-предпочитани са бреговете на Бяло море край Керамоти и Кавала, които са най-посещаваните туристически дестинации от българи.
Смолянчани пътуват в петък вечер до Гоце Делчев, където наемат квартира или хотел на цени от 10 до 20 лв. за нощувка. На следващата сутрин пътуват до беломорските плажове, а вечер се прибират за нощувки в някогашния Неврокоп.
На другия ден упражнението се повтаря и в неделя вечер загорелите летовници се прибират по домовете си. До беломорския бряг разстоянието е около 100 км.
Тази практика съвсем не е нова, хората от граничните общини в Благоевградско започнаха да се възползват от близкото море веднага след като паднаха визите. И сега в почивните дни през Кулата се изнизват десетки коли препълнени с хора.
По-имотните родопчани си наемат квартири в южната ни съседка, като за два дни плащат около 60-70 лв. Българите предпочитат Беломорието, защото не се изисква винетка за движение по пътищата.
Плажовете в Гърция са безплатни. Срещу поръчка на кафе или фрапе, може да получите безплатен чадър и два шезлонга за цял ден. Този масраф излиза 3,50 евро, докато родни концесионери искат на места у нас по 20 лева за чадър.
Когато отседнат в студио с кухненски бокс, нашенците се прехранват на цени напълно съпоставими с тези в българските магазини.
Няколко фирми в Смолян, Девин и Доспат вече предлагат услуга за уикенд на Бяло море.
Множество са и младежите, които организирано с няколко автомобила пътуват до Гърция. От София за уикенда също тръгват всеки петък автобуси с туристи. Цената на подобен воаяж е 99 лева.
Директорът на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Смолян, комисар Тодор Георгиев потвърди информацията и допълни, че трафикът на ГКПП Илинден е предимно от пътници от региона на Родопите. Трафикът не е натоварен, затова автомобилите преминават сравнително бързо, без да се образуват опашки.
Трафикът по границата с Гърция е по-засилен в сравнение с предишните години, но не може да се каже дали пътуващите и в двете посоки са с цел туризъм, отбеляза комисар Георгиев.
Според него ГКПП Илинден става все по-популярен. В момента обстановката по граничните пунктове е спокойна, само в пиковите часове се образуват кратки задръствания.

източник: травелбг
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук