Всички Новини Осем безстопанствени плажа има на територията на община Бургас

Осем безстопанствени плажа има на територията на община Бургас

Осем безстопанствени плажа има на територията на община БургасОсем са безстопанствените плажове на територията на община Бургас, съобщи зам.-кметът д-р Лорис Мануелян, цитиран от burgas24.bg.

Според Мануелян както миналата година, така и тази държавата не си е свършила работата, въпреки че по закон плажните ивици са публична държавна собственост.

Без да се даде сигнал, че е възможно да бъдат натоварени общините с тези функции, т.е. да ги стопанисват, това държавата го направи в средата на бюджетната година, когато сезонът вече започна. От тази гледна точка ние бяхме принудени да погазим закона, тъй като е указано, че плажните ивици са изключително държавна собственост, а не са общинска собственост.

Дори общината да реши по някакъв начин да финансира дейности по обезопасяването им, това е противозаконно.

Надявам се новата власт идната година или да промени закона, или да предприеме мерки държавата сама да си стопанисва плажовете, или да намери начини да ги отдаде на общините, посочи Мануелян.

Говорили сме с кмета за следващата бюджетна година да заделим средства за поддържане на тези ивици, които не са отдадени на концесия или под наем поне що се отнася до подържането на чистота. За първи път от няколко години ние почистихме участък от северната част на бургаския плаж, която не е отдадена на концесия, добави той.

Тъй като в момента заложени средства в бюджета за тази дейност няма, се ползват други начини - чрез осъдените на пробация или безработни роми. Общо девет плажа останаха без наематели в община Бургас след последния конкурс, организиран от МРРБ.

Това са плажът покрай солниците, парк Езеро, Атанасовска коса (Евин плаж), Сарафово - юг, Росенец - север и юг, Крайморие - север, юг и централен.

Общината е отдала за стопанисване плажа Крайморие - север на местния жител Димо Павлов, който и миналата година е стопанисвал плажа там.

Ивицата обаче не се стопанисва според изискванията. Фрапиращо е, че заведения на плажа има, но не и спасители, въпреки че задължението на стопанина е да ги осигури. На няколко пъти са му правени проверки и са му съставяни актове, но положението продължава да е същото, каза зам.-кметът Мануелян.

Той получи от нас последно предупреждение за прекратяване на договора. В отговор получихме писмо от него, в което обяснява, че не може да намери спасители понеже били много дефицитни. Аз мисля, че това е измиване на ръцете, защото всичко зависи от това какви заплати ще им дадеш. Естествено ако им дадеш малко пари, няма да има спасители, каза още Мануелян.

Той допълни, че въпреки нарушенията, тъй като има месец до края на сезона договорът с неизрядния наемател няма да бъде прекъснат, но от следващите години общината няма да сключва договори с него.

ХОТЕЛИ В БУРГАС

Източник: expert.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук