Всички Новини Бургас ще бъде по-зелен

Бургас ще бъде по-зелен

mt_gallery:БургасПо-зелен Бургас и облекчена транспортна схема предвижда новият общ устройствен план (ОУП) на града, пише burgasinfo.com.
ОУП- ът е изготвен от група архитекти от Гражданско обединение "Геощрих" и беше представен пред кмета, администрацията и журналисти.
Чертежите дават прогноза за развитието за следващите 20- 30 години.
"До този момент ОУП е работен за отделните квартали и райони, но никога не е работено върху него като единен организъм", каза архитект Калин Тихолов на представянето.
17,44% от площта на града е предвидена за озеленяване. Според заложените параметри, зелената система и площта са достатъчни да издържат капацитет от 2 милиона жители. В момента Бургас наброява 254 хил. жители, в това число и населението на Банево и Ветрен. Предвидени са земеделски терени с възможност за промяна на предназначението, което ще даде възможност за разширение на града.
С новия ОУП архитектите са се опитали да разрешат транспортния проблем на Бургас.
"Потърсени са начини за извеждане на транзита на града, като сме предвидили няколко обхода", каза инж. Лъчезар Ханджиев.
Според кмета на Бургас Димитър Николов обаче това няма как да стане без съдействието на държавата. Изчисленията показват само за изграждането на две детелини са нужни 41 милиона лева.
"Ще поискаме още един обход, да обхваща потока от Средец и да излиза на местността "Пода" в посока Созопол", каза зам. кметът по строителството Костадин Марков.
В ОУП- а са предвидили велопътеки, а също и градска железница върху вече съществуващи връзки, която ще свързва центъра с кв. Сарафово и Аерогарата, както и кв. Меден рудник и Горно Езерово със северната и източни части на града. Заложени са 5 малки пътнически пристанища в залива, които също ще облекчават автомобилния трафик.
"В момента тече процедура по екологична оценка на проектното решение", каза гл. архитект на община Бургас Веселина Илиева. От следващия месец ще започнат обществените обсъждания по райони и до края на годината трябва да приключат всички процедури.
„Голяма част от нашите съграждани са поискали Бургас да бъде много по-зелен и със залагането на параметрите в този ОУП никой няма да има възможност да промени това", категоричен е кметът Димитър Николов.

източник: травелбг
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук