Всички Новини БЧК: Внимавайте в планината

БЧК: Внимавайте в планината

БЧК: Внимавайте в планинатаЛипсата на добра екипировка на туристите в планините е най-голямата причина за зачестилите случаи, при които се налагат спасителни акции.

Това каза на пресконференция председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров, предаде агенция "Фокус".

Пенчо Бабукчиев, началник на планинските спасители, обясни, че туристите трябва да обръщат голямо внимание на обувките си, когато излизат в планината.

За съжаление сега повече от половината туристи в планините са с чехли или обувки, които нямат добро сцепление със скалите.

Туристите трябва да носят и раница на гърба си, а не пликове в ръцете си. Раницата на гръб им помага да запазят равновесие и да имат опора.

Друга препоръка на спасителите е, когато излизаме в планината, независимо, че е лято, да имаме и щеки, на които да се подпираме.

Наличието на щеки може да ни помогне да запазим равновесие в случай на залитане.

При гръмотевична буря в планината Пенчо Бабукчиев препоръча максимално бързо да се слезе ниско надолу.

Криенето под отделни дървета представлява опасност, обясни той. Бабукчиев препоръча да се избягват и водните басейни.

Целта на пресконференцията на БЧК е работещите в службата да споделят остри и наболели проблеми в организирането на спасителните дейности в планините.

Сред тях освен неразумното поведение на туристите е и липсата на система за оказване на помощ от въздуха с хеликоптер.

От БЧК уточниха, че само за последните две седмици са осъществени 15 спасителни акции.

Източник: vesti.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук