Всички Новини Странджа минава под закрилата на ЮНЕСКО

Странджа минава под закрилата на ЮНЕСКО

mt_gallery:СтранджаВ Малко Търново пристигнат 46 представители на държавни институции и на 32 населени места в Република Турция, включени в рамките на бъдещия биосферен резерват Йълдъз /Странджа/.
Това е четвъртата работна среща в рамките на Проект: „Опазване и устойчиво развитие на природните ресурси и биологичното разнообразие в Йълдъз планина /Странджа/, Турция".
Проектът се реализира от Министерството на околната среда на Република Турция, с подкрепата на Европейската общност и с помощта на Дирекцията на Природен парк „Странджа".
Трансграничното сътрудничество включва съвместни проучвания на територията и обмен на информация; както и изграждането на обучителен център за ученици и младежи в Дерекьой, който ще бъде открит през септември.
Програмата на настоящата среща предвижда посещение на селища и наблюдение на добри практики на цялата територията на Природен парк „Странджа" - животновъдни семейни ферми, производство на млечни произведения, на манов пчелен мед, рибовъдство, дървообработващи производства, демонстрации на туристически продукт, къщи за гости, носители на марката за качество „Странджа", туристически бази, изградени с финансовата помощ на Европейски програми.
Включени са обекти и срещи с хората в Малко Търново, с. Бръшлян, с. Стоилово, м. Ковач, ЗМ „Камъка", м. "Качул", с. Граматиково, с. Българи, гр. Царево, с. Синеморец, ЗМ "Устието на река Велека".
Проектът трябва да приключи в края на годината с инвентаризация и планиране на Йълдъз планина /турската част на Странджа/ като Биосферен резерват, включително и подготовка на документацията за подаване в ЮНЕСКО.
Най-значимият резултат е подобряване на сътрудничеството между съответните турски и български институции с отношение към опазването и устойчивото ползване на природните ресурси в Странджа/Йълдъз планина.

източник: травелбг
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук