Всички Новини Кризата стопи туристите във варненските музеи

Кризата стопи туристите във варненските музеи

Кризата стопи туристите във варненските музеиСпад на посещенията отчитат в повечето от варненските музеи. С 30% по-малко са гостите на Аладжа манастир спрямо миналата година. До момента скалния комплекс са разгледали около 40 000 души, 60% от които чужденци, предимно поляци, чехи и руснаци. Около 10 на сто пък са децата, посетили манастира, отчете уредникът му Валери Кинов, цитиран от varna24.bg.

Според него, спадът се дължи както на кризата, така и на неразумната политика на държавата по отношение на туризма. Загубихме стойностните туристи като германци и англичани например, допълни той.

Въпреки че посещенията в комплекса тази година са по-малко, от вчера той работи с удължено работно време до 20,30 часа. След като в програмата му бъде включено и светлинно шоу от типа на това в крепостта Царевец, манастирът ще бъде отворен до полунощ. Предвижда се спектакълът да бъде официално представен в навечерието на Деня на Варна - на 13 август.

Почти са приключили дейностите по модернизирането на инфраструктурата на територията на Аладжа манастир, информира още Кинов. В комплекса е изградена сцена, която е обезпечена с необходимата техника. Създадени са 180 места за зрители. Освен това е изградено парково осветление, както и специални съоръжения за достъп на инвалиди. За подобренията общината отпусна около 350 000 лева. Тя финансира и създаването на светлинния спектакъл.

20% спад на посещенията отчете директорът на Регионалния исторически музей Валентин Плетньов. Компенсираме намалението с посещенията на гости от круизните кораби, пристигнали във Варна, чийто брой тази година не е малък, посочи директорът на РИМ.

Най-трагично е положението в Етнографския и Музея на Възраждането, в които почти нямало посещения.

Очакваме раздвижване през август, когато трябва да стартира светлинното шоу в Аладжа манастир, добави Плетньов. Той изрази и задоволството си от отделянето на 150 000 лева за подобряване състоянието на Малките римски терми. През есента пък трябва да започне основен ремонт на Археологическия музей, финансиран с европейски средства.

ХОТЕЛИ ВЪВ ВАРНА

Източник: expert.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук