Всички Новини Показват на изложба първите български сутиени

Показват на изложба първите български сутиени

Показват на изложба първите български сутиениМанекенки ще дефилират в корсети, фусти, комбинезони, дълги гащи и сутиени, носени от края на ХІХ век до 60-те години на XX век. Ревюто ще бъде в рамките на изложбата Бельото - традиция и предизвикателство в архитектурно-етнографския музей Етъра край Габрово.

"В средата на 19-ти век в българските земи навлиза европейската мода на женско и мъжко горно облекло, а с утвърждаването й у нас се налагат и долните дрехи. По това време мъжете вече носят дълги долни гащи от вносни хасета, а по-бедните от американ", обяснява Иванка Лилова, уредник в музея.

Военните години в началото на миналия век убедили българските мъже в добрите качества на трикотажната фланела и те започват да я използват за своето бельо.

През втората половина на ХIХ в. и в началото на ХХ век се възприемат всички съставки на дамското бельо - корсети, комбинезони, гащи, фусти, нощници. Гащите са най-често с дълги крачоли до коленете, цепнати или зашити отдолу и също украсени с къдри и дантели. Фустите обикновено са с един или няколко волана.

Първоначално бельото е внос и от хасе, а в някои случаи и от батиста. Към края на века се шие по поръчка при местни шивачки. Бедните гражданки си го шият сами от по-евтината материя американ. По това време започва да се използва и жарсето. Появява се и сутиенът, който замества корсета.

Източник: touristsales.com
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук