Всички Новини Хотели ще стават старчески домове

Хотели ще стават старчески домове

Хотели ще стават старчески домовеЛипсата на туристи е на път да накара собственици на хотели у нас да ги преустройват в старчески домове. Във Велико Търново, Арбанаси и Габрово много предприемачи се обръщат към общината с молба за разрешение за разкриване на подобни социални заведения.

Законът не забранява функционирането на частни старчески домове, но в България те все още са малко. За да се регистрира като социално заведение, обектът трябва да получи удостоверение от Агенцията за социално подпомагане и да се впише в регистъра й.

"Тази ниша може успешно да се развива в района на Велико Търново. Хотелиерите са се насочили към старческите домове, защото в социалната сфера има финансиране от оперативните програми на ЕС и различни международни фондове. Преустройването на сградите е съвсем лесно, а и търсенето на подобни услуги е голямо - само в търновско листата на чакащите за настаняване в двете общински социални заведения за възрастни е от 100 човека. Още няма хотелиер, който реално да е започнал такава дейност, но все повече се интересуват от тази възможност", обясни Росица Димитрова, шефка на социалната дирекция в местната община.

Планове за промяна на досегашния си бизнес кроят и хотелиери в Габрово. "Предприемачи, които са изградили хотелите си по САПАРД и не могат да си плащат кредитите, възнамеряват да ги преустроят в хосписи или старчески домове. Това е добра възможност за хотелиерите да си възвърнат инвестициите. Най-ниската такса за такива старчески домове е 600 лв. на месец", обясни Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

"Фамилни къщи в района на София, преустроени в социални домове, събират такси между 850-1000 лв. на месец. А това е много повече от печалбата, която биха имали като хотел", твърди Росица Димитрова.

ХОТЕЛИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Източник: touristsales.com
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук