Всички Новини Земен трус приближи Нова Зеландия до Австралия с 30 см

Земен трус приближи Нова Зеландия до Австралия с 30 см

mt_gallery:Нова ЗеландияНова Зеландия се е приближила до Австралия с около 30 см, след като миналата седмица земетресение с магнитуд от 7.8 по скалата на Рихтер беше регистрирано на новозеландския Южен остров, съобщава АФП.
"Страната се деформира постоянно, тъй като се намира между две тектонични плочи, но сега това се случи само за няколко секунди, а не за стотици години", заяви сеизмологът Кен Глендхил, ръководител на правителствената агенция GNS Science.
Земетресението е най-силното в света за тази година и най-голямото в Нова Зеландия от 80 години насам, въпреки това не предизвика сериозни щети.
"Нова Зеландия извади голям късмет. Навсякъде другаде това земетресение щеше да предизвика огромни щети", допълва Глендхил.
Според геолога Мартин Рейнърс малките щети се дължат на факта, че плочите не са се ударили, а по-скоро са се докоснали, което не е предизвикало високочестотни вълни, които да причинят разрушенията.

Източник: Дневник.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук