Всички Новини Откриха пет екопътеки в Банкя

Откриха пет екопътеки в Банкя

Откриха пет екопътеки в БанкяСтолична община район Банкя възстанови пет от общо 18 екопътеки, популярни сред жителите на района още от миналия век.

Пътеките, с обща дължина над 37 км, са разположени в Люлин планина и са маркирани с указателни табели и стрелки по цялата дължина, за да бъдат достъпни както за местните жители, така и за гостите на живописния град, които не познават добре региона. Проектът е реализиран с подкрепата на "Минерални води Банкя".

Маршрутите "Пътеката на здравето", "Дивотински манастир Света Троица", "Есперанто", "Св. Петка" и "Бобош" са леснодостъпни и всеки от тях може да се преброди в рамките на преход до два часа и половина.

По време на разходката, туристите могат да срещнат дребни животни като зайци, катерици, таралежи и други, дори и лисици и диви котки, а птичият свят е доста разнообразен.

Сред забележителностите в района, които могат да бъдат видяни при преход на екопътеките, са "Вазовият Дъб" - любимото място за почивка на Иван Вазов, както и няколко действащи манастира и църкви - манастирът "Св. Троица", клисурският манастир "Св. Петка Параскева", манастирът "Св. св. Кирил и Методий" и манастирът "Св. Петка".

Манастирът "Св. Троица" се намира на 5 км югозападно от Банкя. Основан е по времето на цар Петър през Х в. През Средновековието е важен просветен център. През турското робство е неколкократно опожаряван и възстановяван. В началото на ХІХ в. в него е създадено килийно училище. Тук е отсядал и Васил Левски. През последните години е основно ремонтиран.

Клисурският манастир "Св. Петка Параскева" е разположен над с. Клисура. Възникнал е преди повече от три века на билния превал край стария път от София за Брезник.

Манастирът "Св. св. Кирил и Методий", наричан още и "Св. Крал", се намира на 5 км югозападно от Горна баня. Споменаван е още през ХV в. По време на турското робство е бил ограбван и опожаряван неколкократно, но след това възстановяван. Сега функционира само малката черква.

Непосредствено над село Владая се намира често посещаваният малък манастир "Св. Петка", също обновен през последните години.

Тази година се отбелязват 40 години район Банкя, а през юли и август всички посетители на курортния център ще могат да станат свидетели и на мероприятията, част от Горешляци -- традиционният празник на минералната вода, здравето и дълголетието.

Източник: vesti.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук