Всички Новини Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнениеСтотици милиони китайци и японци наблюдаваха пълното слънчево затъмнение над страната си.

В Китай пътят на лунната сянка премина през коридор, в който живеят почти 300 млн. души. По-голямата част от този коридор беше в големите китайски градове в долината по поречието на река Яндзъ.

Пълното слънчево затъмнение се наблюдаваше в 42 големи китайски града

Като частично то се наблюдаваше в доста повече китайски градове, сред които Пекин и Хонконг.

В столицата обаче гъстата облачност попречи на хората да се наследят на гледката.

Най-големият китайски град, който първи стана свидетел на пълното слънчево затъмнение, беше Чънду, столицата на югозападната китайска провинция Съчуан.

Там феноменът започна в 01,12 часа по Гринуич (04,12 часа българско време, 09,12 часа местно време) и продължи около 3 минути.

На китайска територия затъмнението продължи най-дълго обаче в източния град Шанхай. Там то започна в 01,35 часа по  Гринуич (04,35 часа българско време, 9,35 часа местно време) и продължи почти 6 минути.

Много китайци и главно западни туристи наблюдаваха феномена там от круизни лайнери, пуснали котва край бреговете на града.

В Шанхай, в Парка на скулптурите, смятан за най-доброто място за наблюдение на затъмнението, се струпаха хора, които носеха специални тениски с посветен на събитието надпис.

Хотелите в Шанхай и околностите от месеци са резервирани от китайци, японци, австралийци и европейци, които искат да видят най-дългото пълно слънчево затъмнение за XXI в.

Интересът е толкова голям, че дори в тези райони се отдаваха под наем и стаи в местните училища.

В Шанхай времето беше облачно почти до началото на затъмнението, но изведнъж облаците се разкъсаха за кратко и хората успяха да видят астрономическото събитие.

В Китай бяха дошли и много индийци, за да гледат затъмнението, нищо че и тяхната страна стана негов свидетел час по-рано. Причината беше, че в Китай то се виждаше по-добре.

В Индия то настъпи в момент, когато Слънцето не беше се издигнало достатъчно високо над хоризонта и гледката не беше така живописна.

След Китай пътят на луната сянка премина и през Япония. Там Луната закри 96,3 процента от слънчевия диск. В Токио се видя само частично затъмнение, като Луната закри за 2 секунди само 75% от слънцето.

Стотици хиляди индийци, чужденци, учени и любители астрономи наблюдаваха в района на индийското село Тарегна пълното слънчево затъмнение, предадоха световните агенции и телевизия Си Ен Ен.

Индийски телевизии, предаващи събитието на живо, показаха как в 6,24 часа индийско време (00,54 часа по Гринуич, 3,54 часа българско време) лунният диск припокри напълно слънчевия диск.

В селото, което се намира край град Патна, столица на индийския щат Бихар, пълното слънчево затъмнение продължи 3 минути и 48 секунди, по-дълго от прогнозираните 3 минути и 30 секунди. Това беше единственото място на територията на Индия, където феноменът можеше да се наблюдава толкова дълго време, допълва АП.

Още от вчера учените бяха разположили своята техника в селото, за да се възползват максимално от събитието.

Въпреки песимистичните прогнози на индийските метеоролози, че времето няма да е подходящо за наблюдение на пълното слънчево затъмнение, стотиците хиляди хора, събрали се в Тарегна, наблюдаваха феномена при ясно небе.

Милиони индийци обаче си останаха затворени по домовете заради суеверия и негативни прогнози на индийски астролози. Последните отправиха специални призиви към бременните жени да останат затворени у дома, в стаи с плътно дръпнати пердета, ако иска да родят нормални деца.

В Индия бяха предлагани най-различни атракции. Туристическата агенция "Кокс енд Кингс" нае "Боинг 737", който следва плътно слънчевото затъмнение.

Той излетя от Делхи преди изгрев слънце, прехвана във въздуха слънчевото затъмнение на височина от 12 500 метра и го придружи плътно на изток, чак до щата Бихар.
Цената на билетите за местата в самолета, гледащи към изгряващото слънце, бяха продадени за сумата от 1200 долара всяко едно.

Индийските военновъздушни сили също използваха два военни самолета, пълни с учени, за да наблюдават слънчевото затъмнение, предаде Франс прес.

Първият самолет потегли от Агра, в Северна Индия, и следваше пътя на слънчевото затъмнение до град Хаджурахо, в Централна Индия. Самолетът летя на  височина от 7570 метра.

Самолет "Мираж-2000" също следва пътя на слънчевото затъмнение, като хората на борда му направиха колкото се може повече снимки на феномена.

В индийските градове Варанаси и Курукшетра пък милиони индийски богомолци се изкъпаха във водите на свещената река Ганг и на свещените езерата, за да се пречистят от вредното въздействие, което, според индийски астролози, има Слънцето по време на затъмнението, допълва Франс прес.

Въпреки че рекордът по гледаемост на затъмнението беше счупен в Китай, а преди това и в Индия, то рекордът по продължителност на феномена беше поставен в зона над Тихия океан. Там Луната закри Слънцето в продължение на 6 минути и 39 секунди, съобщава Франс прес.

Следващо такова продължително пълно слънчево затъмнение ще има едва през 2132 г. Последното пък беше наблюдавано през 1991 г., когато на 11 юли пълното слънчево затъмнение продължи 6 минути и 53 секунди и можеше да се види от Хаваите до Южна Америка, припомня АП.

Следващото пръстенообразно слънчево затъмнение ще се наблюдава на 15 януари 2010 г., припомня по темата Франс прес.

Следващото пълно слънчево затъмнение пък ще бъде на 11 юли 2010 г. То обаче ще бъде почти изцяло над южните части на Тихия океан. Негови свидетели ще станат Великденските острови, известни с причудливите си каменни монолитни фигури.

Иначе статистиката показва, че древните астрономи за първи път са документирали слънчево затъмнение в Китай преди 4000 години, допълва ДПА.

Една от най-древните легенди, свързана с този феномен, разказва за китайски император, който наредил екзекутирането на двама придворни астрономи, които не успели да предскажат слънчевото затъмнение.

Слънчевите затъмнения настъпват, когато Земята, Луната и Слънцето са се подредили на една линия и сянката на Луната, намираща се между нашата планета и Слънцето, пада върху части от Земята.

Това става при новолуние, когато новата луна пресича земната орбита, припомнят Франс прес и ДПА. За жителите на Земята, намиращи се тогава в сянката на Луната, Слънцето е напълно скрито.

Хората са започнали да определят датите, на които ще има слънчево затъмнение, от времето на древногръцкия астроном и географ Клавдий Птолемей, през втори век от Новата ера, припомня Франс прес.

Но едва през XVIII в. хората са се научили да предвиждат откъде ще мине лунната сянка по земната повърхност по време на слънчевите затъмнения.

С появата на компютърните технологии и компютърните симулации всичко това става много по-просто и тези прогнози, които едно време са отнемали на астрономите цели месеци, сега се извършват за доста по-кратко време, отбелязва Франс прес.
Ако равнината на лунната орбита беше същата като тази на земната орбита, то тогава щеше да има слънчево затъмнение при всяко новолуние. Но орбитата на Луната е леко по-наклонена и тя преминава в небето над или под Слънцето. Годишно има най-малко две слънчеви затъмнения, като най-често става дума за частични слънчеви затъмнения.

Слънцето има диаметър 400 пъти по-голям от този на Луната. Но Слънцето е също и 400 пъти по-отдалечено.Така че видян от Земята, слънчевият диск изглежда със същите размери като този на Луната, припомня Франс прес.

Това означава, че феноменът на слънчевото затъмнение се наблюдава именно поради това щастливо стечение на обстоятелствата и заради тази оптична измама, допълва ДПА

Тъй като орбитите на Земята и Луната не са съвършено кръгли, разстоянията Земя-Луна и Земя-Слънце варират. Земята е най-отдалечена от Слънцето през юли.

Именно тогава слънчевият диск ни изглежда най-малък. Луната ни се струва пък повече или по-малко голяма в зависимост от отдалечеността й от Земята, която варира от 350 000 до 400 000 км от нашата планета.

Когато Луната ни се струва най-голяма, а слънчевият диск най-малък, тогава се наблюдават пълните слънчеви затъмнения.

За разлика от лунните затъмнения, които се наблюдават от всяка точка на Земята, от която в този момент се вижда Луната, слънчевите затъмнения се наблюдават само от тези места на Земята, където попада конусът на лунната сянка.

Конусът на лунната сянка образува върху земната повърхност елипса с широчина до 270 км при пълно слънчево затъмнение и с широчина до 3500 км при частично слънчево затъмнение.

Поради движението на Луната по своята орбита тази елипса пробягва няколко хиляди километра по земната повърхност със скорост от около 1 км в секунда.

Пътят на лунната сянка върху повърхността на Земята по време на слънчево затъмнение се нарича ивица на пълното слънчево затъмнение. В центъра на тази ивица продължителността на затъмнението е максимална. При пълното слънчево затъмнение тя може да е и 7,5 минути, а при частичното - до 2 часа.

Ивиците на слънчевите затъмнения попадат твърде рядко на едно и също място. Затова пълните слънчеви затъмнения се наблюдават доста рядко от едно и също населено място - средно веднъж на около 360 години, припомня ДПА.

Частичните слънчеви затъмнения обаче могат да бъдат видени от много по-обширни райони, допълва ДПА. При обикновеното частично слънчево затъмнение Слънцето и Луната са подредени по права линия, но Луната само частично закрива Слънцето, сякаш е отхапала част от звездата.

Когато Слънцето е възможно най-близо до Земята през януари, а Луната прекалено далече, за да успее да го закрие напълно по време на слънчево затъмнение, то тогава около Слънцето остава видим светещ пръстен. В този случай пък говорим за пръстенообразно слънчево затъмнение.

Източник: vesti.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук