Всички Новини Нови открития в бургаската местност Пода

Нови открития в бургаската местност Пода

РазкопкиАнтичното и средновековно укрепление Бургос - Пиргос в местността Пода край Бургас може да стане най-новата туристическа атракция, пише burgasinfo.com.
Под ръководството на директора на Регионален Бургаски музей н. с. Цоня Дражева и Марин Николов - зам.- ръководител на разкопките, приключи първият етап от проучването на легендарното съоръжение.
Най-интересната част от него е кула, служила за ориентир на плавателните съдове в Бургаския залив, като ги е предпазвала и от затъване в тресавищата и лошите течения.
"Вечер и в мъгливите дни, на горната платформа на кулата, която е била с височина между 12 и 15 метра, е горял сигнален огън", разказа Цоня Дражева.
Кулата е била използвана и за престой на пътници, чакащи да преминат със сал Бургаския залив. Между нея и високия бряг от източната й страна е изсечен в скалата кей, около който са разположени няколко полувкопани хижи. Останки от керамични съдове, животински кости от храна, железни предмети и монети показват, че те са използвани за временно обитаване.
Кулата е единствената с подобно предназначение, открита досега в България.
По време на разкопките археолозите са намерили и бронзова монета на император Антоний Пий - доказателство, че укреплението е изградено по време на неговото управление. Интерес представлява и гроб на тракийски воин с рядко срещан железен меч от III век преди Христа.
Кулата е част от военно укрепление, наречено "бург", защитавало местните от разбойнически нападения.
Най-новите археологически находки се намират в защитена местност Пода, близо до природозащитния център. Това дава възможност за създаването на общ туристически маршрут, който да представи природното и културно наследство на Бургас.

източник: травелбг
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук